main logo
460

Cobzac: Ar fi păcat să nu pun experiența mea în serviciul hânceștenilor

Candidatul independent pentru alegerile parlamentare noi din Circumscripția 38 Hâncești, Grigore Cobzac, afirmă că are toată experiența și cunoștințele necesare pentru a fi ales în calitate de deputat și speră că alegătorii îi vor acorda această încredere.

Cobzac: Ar fi păcat să nu pun experiența mea în serviciul hânceștenilorFoto: ipn.md

În același timp, el se declară pregătit pentru dialog întru identificarea în comun a celui mai bun candidat al forțelor politice de centru-dreapta, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Declarațiile au fost făcute la dezbaterile publice „Miza candidaților vs. miza alegătorilor”, cu participarea candidaților la funcția de deputat în circumscripția 38 Hâncești, runda a doua, organizate de Agenția de presă IPN.

Grigore Cobzac susține că decizia a de a candida în aceste alegeri, a reieșit inițial din protest, însă acum este una asumată, chibzuită și susținută de echipa care stă în spatele său. Și speră că este susținută și de alegători. 

„Nu sunt un începător în domeniul public.

Am în spate o experiență de consilier raional, de președinte de raion, de deputat, iar mai nou de consilier orășenesc. Am o experiență care este una, apropo, foarte interesantă.

Pe toate acestea le pot pune în serviciul alegătorilor din circumscripție și nu numai. În mare măsură experiența mea este legată de orașul Hâncești și ar fi păcat să nu pun aceste cunoștințe la dispoziția hânceștenilor”, a menționat candidatul. 

Grigore Cobzac afirmă că este plin de idei și abia așteaptă să-și înceapă activitatea, în cazul în care cetățenii îi vor acorda încrederea

În opinia sa, alegătorii din Hâncești, la fel ca și toți cetățenii Republicii Moldova, au o încredere foarte mică față de politicienii care vin la ei și le solicită votul, cu orice ocazii – fie că este vorba despre alegeri locale, parlamentare etc. și aceasta pentru că pe parcursul anilor nu prea au văzut cum se îmbunătățește viața lor. 

Dar oamenii își doresc să obțină o schimbare vizibilă. 

El menționează că în agenda sa de deputat vor prevala problemele locale –sisteme de apeduct și canalizare, bugetarea școlilor mici, transportarea elevilor, precum și proiectele culturale etc. 

Grigore Cobzac susține că un proiect de lege cu care va veni prevede ca acea cofinanțare obligatorie pentru proiectele finanțate din exterior să fie acordată din bugetul de stat. 

Astfel, administrațiile publice locale, care sunt permanent în insuficiență de resurse financiare, vor putea atrage investiții din afara țării pentru a contribui la modernizarea localităților. 

De asemenea, pe agenda sa se va regăsi problema furtului miliardului, după principiul „nu uităm, nu iertăm”, reforma justiției, care în opinia sa, trebuie promovată în baza avizelor Comisiei de la Veneția.

În același timp, candidatul independent se declară deschis pentru dialog cu forțele politice pro-europene de centru dreapta în vederea identificării unui candidat comun. 

În opinia sa, electoratul de stânga este mult mai fidelizat și votează mult mai determinat, în comparație cu cel de dreapta care, de regulă, se consolidează în turul doi. Iar alegerile din 15 martie se vor desfășura într-un singur tur de scrutin.

Grigore Cobzac a declarat că alegătorii de centru-dreapta din circumscripția Hâncești îl văd ca pericol numărul pe Igor Dodon. 

Și aceasta pentru că, electoratul, în opinia sa, vede cum țara se izolează, cum se preiau scheme, cum se preia controlul asupra multor instituții ale statului, asupra justiției. 

„Cei de dreapta se consolidează de regulă în turul doi. Ei bine, sistemul de vot uninominal prevede un singur tur. 

Aici este pericolul. Dacă ar fi turul doi, încă am putea spera că cei de centru-dreapta se unesc în turul doi și obțin victoria. Cu siguranță că pericolul este unul mare. Sunt deschis în calitate de candidat independent să discut cu toți candidații în cursă. 

Există deja unele mișcări și în determinarea unui candidat comun, eu apreciez gestul PUN, PPPDA”, a notat Grigore Cobzac.

Candidatul este de părere actualul Parlament nu este unul reprezentativ și în el nu se regăsesc cei alături de care ar putea fi promovate cele mai importante reforme pentru modernizarea țării, în primul rând, reforma justiției, „dar și duse până la capăt dosarele doldora de corupție. Și aceasta pentru că mulți dintre cei care figurează în aceste dosare, se regăsesc în Parlament. 

Însă oamenii așteaptă rezultate. Cu părere de rău, noi am ratat acea șansă ca să schimbăm raportul de forțe în Parlament și aceasta a fost după ce Plahotniuc a fugit din țară, atunci când PDM era demoralizat, socialiștii erau stresați la maximum. 

Atunci a trebuit să mergem în alegeri anticipate și vă asigur că rezultatul și tabloul politic ar fi fost acum cu totul altul. Și am fi avut probabil o majoritate cu care am putut promova reforme și să modernizăm țara. Ce va fi vom trăi și vom vedea, dar cei care azi au teamă de justiție, sunt în Parlament și nu vor admite acele reforme”, susține Grigore Cobzac.

La dezbaterile de astăzi au participat de asemenea Anatolie Postolachi, candidatul Partidului Liberal Democrat și Dorin Chirtoacă, candidatul Blocului Electoral Unirea.

 La prima rundă de dezbateri, organizată de IPN luni, 17 februarie, au participat Ion Mereuță, candidatul Partidului Democrat, Vitalie Balinschi, candidatul Partidului politic „Șor”, precum și Vladimir Bolea, reprezentantul candidatului Partidului Acțiune și Solidaritate, Olesea Stamate. 

De asemenea, a fost invitat candidatul Partidului Socialiștilor, Ștefan Gațcan, care a invocat motive profesionale de urgență ce nu i-au permis să participe.

Dezbaterile „Miza candidaților vs. miza alegătorilor”, cu participarea candidaților la funcția de deputat în circumscripția 38 Hâncești, runda a doua, sunt ediția a 126-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundația germană Hanns Seidel.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării