main logo
2261

Claudiu Târziu, către Zelenski: Retrageți cetățeniile acordate unor persoane la Tiraspol

Liderul grupului AUR din Senatul României, Claudiu Târziu, i-a transmis marţi, 14 martie curent, o scrisoare deschisă preşedintelui Ucrainei, Vladimir Zelenski, în care îi solicită retragerea a 120.000 de cetăţenii ucrainene acordate unor persoane din regiunea transnistreană.

Târziu, către Zelenski: Retrageți cetățeniile acordate la Tiraspol

Senatorul anunță că în acest fel liderul de la Kiev ar da dovadă de solidaritate faţă de Republica Moldova, aflată în conflict îngheţat cu Rusia în regiunea transnistreană, transmite Știri.md cu referire la g4media.ro.

”Am încercat să am o discuţie cu ambasadorul Ucrainei pe marginea problemelor din regiunea transnistreană, să ne sfătuim, nu-i aşa, ca buni vecini, cum rezolvăm această problemă care reprezintă un risc major de securitate în regiune. Am fost refuzat politicos, de fapt amânat sine die, de aceea cred că este nevoie de această scrisoare deschisă. Scrisoare deschisă către preşedintele Ucrainei în care îi amintesc solidaritatea exemplară de care România a dat dovadă faţă de poporul ucrainean în acest război de cucerire declanşat de Rusia, în care îmi manifest, din nou, îngrijorarea pentru ce se întâmplă acolo şi transmit, în numele partidului nostru, că noi condamnăm acest război în mod univoc, în mod categoric, şi în care mai arăt că peste 3 milioane de ucraineni au trecut deja prin România – unii au rămas în România – beneficiind de statutul de refugiaţi, şi că România a acordat ajutoare umanitare importante”, a declarat Claudiu Târziu.

”Regiunea transnistreană este un spaţiu ocupat de armata rusă şi condusă de nişte căpetenii separatiste, de fapt, nişte bandiţi, nişte infractori care folosesc industria rămasă a Republicii Moldova pe teritoriul acestei regiuni. Ce se întâmplă acolo? Aceste căpetenii, dimpreună cu alte 120.000 de persoane din regiunea transnistreană, au căpătat cetăţenie ucraineană de-a lungul anilor, în condiţiile în care Ucraina stipulează prin Constituţie că nu acceptă dubla cetăţenie. De ce au căpătat această cetăţenie? Pentru a le facilita circulaţia prin lume, pentru că nu există un paşaport transnistrean. Nimeni nu recunoaşte aşa-zisul stat transnistrean, care nu este un stat, este parte a Republicii Moldova.

Astăzi, când Ucraina se află în conflict deschis, sângeros, cu Rusia, te-ai fi aşteptat, ne-am fi aşteptat să retragă aceste cetăţenii. Din păcate, nu a procedat aşa. (…) Ucraina ajută în continuare căpeteniile separatiste de la Tiraspol să supravieţuiască, să circule şi facilitează celor 120.000 de rusofoni, care au cetăţenie ucraineană, refugierea în Europa şi în lume. O mulţime dintre aceşti inşi au ieşit din regiunea transnistreană cu paşaport ucrainean şi au beneficiat de ajutor ca refugiaţi în România şi în alte state europene. De aceea, prin această scrisoare deschisă, îi solicităm preşedintelui ucrainean să facă uz de prerogativele lui şi, prin decret prezidenţial, să retragă aceste cetăţenii, care sunt şi neconstituţionale după Constituţia Ucrainei, dând dovadă astfel de solidaritate faţă de Republica Moldova aflată în conflict îngheţat cu Rusia în regiunea transnistreană şi, de asemenea, având un aport semnificativ în ce priveşte securitatea în regiune ameninţată de armata rusă de ocupaţie aflată în regiunea transnistreană”, a mai adăugat el.

Spune-ne opinia ta

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării