main logo
428

CJI îndeamnă mass-media să reflecte echilibrat turul doi al alegerilor pentru Chișinău

Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) îndeamnă instituțiile media să reflecte echilibrat turul doi al alegerilor pentru Chișinău, să se ghideze în exclusivitate de normele legale și deontologice stabilite pentru perioadele respective.

CJI îndeamnă mass-media să reflecte echilibrat turul doi al alegerilorCJI îndeamnă mass-media să reflecte echilibrat turul doi al alegerilor

Directoarea executivă a CJI, Nadine Gogu, a spus, marți, într-o conferință de presă la IPN, că Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) ar trebui să demonstreze mai mult discernământ la adoptarea declarațiilor prezentate de către instituțiile de presă privind politica editorială pentru campaniile electorale, transmite Știri.md

Totodată, CCA ar trebui să acționeze mai operativ și mai hotărât în scopul curmării oricăror încercări ale radiodifuzorilor de a substitui munca de informare cu cea de agitație electorală.

„Vedem că există un fel de tratament preferențial din partea CCA în favoarea unor radiodifuzori. Nu toți sunt tratați egal. Cei monitorizați sunt penalizați, sancționați, iar radiodifuzori care nu au fost monitorizați s-au ales cu avertizare publică”, a remarcat Nadine Gogu. Ea a îndemnat jurnaliștii să aibă un comportament etic şi decent în turul doi, să nu repete situațiile din timpul campaniei pentru primul tur, când au fost difuzate fapte care nu erau de interes public.

Directoarea executivă a CJI a mai spus că sunt prevederi din Codul Audiovizualului care trebuie respectate de fiecare radiodifuzor, indiferent dacă este sau nu în campania electorală, prevederi care cer asigurarea pluralismului de opinie, echidistanță și obiectivitate. „Noi vom continua monitorizarea noastră și în turul doi de scrutin. Eu sper că în aceste două săptămâni vom avea parte de o reflectare mai corectă, mai echilibrată, iar concurenții electorali râmași în cursă vor fi tratați egal şi nediscriminatoriu”, a spus Nadine Gogu.

Secretarul Coaliției Civice pentru Alegeri Libere și Corecte, Polina Panainte, a spus că alegerile locale sunt un prilej bun pentru a testa cum instituțiile de presă și autoritățile se comportă în procesul electoral. Acest lucru arată care sunt tendințele pentru alegerile parlamentare care vor avea loc la toamnă. 

„Sub pretextul că nu reflectă campania, unele posturi TV nu au fost monitorizate de către CCA. Ne-am dori ca un asemenea comportament să nu fie replicat în alegerile parlamentare, care au un efect mult mai mare asupra cetățenilor”, a spus Polina Panainte. CCA este chemat să reacționeze mai prompt la sesizările făcute de către societatea civilă pentru a lua decizii în timp util, să se asigure că cetățenii primesc informație obiectivă despre toți concurenții electorali.

Monitorizarea posturilor de televiziune în campania electorală este realizată în cadrul proiectului „Presa în sprijinul democrației, incluziunii și responsabilității în Moldova”, finanțat de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională, cu efortul Coaliției Civice pentru Alegeri Libere și Corecte.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării