main logo
802

Ciubașenco: Situația din Ucraina face aderarea Moldovei la UE ireală

Jurnalistul Dmitri Ciubaşenco consideră că situaţia din Ucraina face ca integrarea Moldovei în Uniunea Europeană să fie ireală.

Ciubașenco: Situația din Ucraina face aderarea Moldovei la UE irealăFoto: ipn.md

Potrivit Infotag, el a scris despre acest lucru pe reţelele de socializare, comentând rezultatele pseudoreferendumurilor desfăşurate în patru regiuni ale Ucrainei cu privire la aderarea la Rusia, transmite Știri.md.

Expertul notează că "nimeni în lume nu recunoaşte rezultatele acestor plebiscite, dar în realitate aceasta se va întâmpla", iar "pierderea efectivă de către Ucraina a unei cincimi din teritoriu şi populaţie face ca admiterea Moldovei în UE să fie aproape nerealistă".

În opinia sa, dacă Ucraina va fi acceptată, "la periferia estică a UE va apărea un teritoriu uriaş disputat, care ca suprafaţă depăşeşte teritoriul majorităţii statelor actuale ale UE şi pe care UE îl va considera al său, iar Rusia - al ei".

"Aceasta înseamnă că în estul UE se formează o gaură gigantică cu o lungime de peste o mie de kilometri, pe care nimeni nu o va putea controla.

Pentru ca aceasta să fie graniţa de facto a Ucrainei şi, prin urmare, a UE, va trebui să recucerească acest teritoriu de la Rusia. Aceasta înseamnă un război între UE şi NATO împotriva Rusiei, cu escaladarea sa inevitabilă într-o catastrofă nucleară globală", apreciază Ciubaşenco.

El a reamintit că Moldova este "un vagon ataşat la trenul european ucrainean".

"Moldova merge în după Ucraina, ca aţa în urma acului. Este imposibil de imaginat că Ucraina nu va fi acceptată în UE, iar Moldova va fi acceptată. O asemenea turnură de situaţie nu va fi înţeleasă, în primul rând, la Kiev.

Iar Ucraina nu va fi acceptată în UE până când nu va fi clarificată graniţa sa de est, care ar trebui să devină graniţa de est a UE. Oricum ar fi, această dispută istorică nu poate fi rezolvată fără un mare război", a conchis jurnalistul.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării