main logo
1473

Ciocoi: Rusia a intervenit pentru oprirea vărsării de sânge la Nistru

Ministrul Afacerilor Externe, Aureliu Ciocoi, spune că Federația Rusă a intervenit în Războiul de pe Nistru „pentru a opri vărsările de sânge”.

Ciocoi: Rusia a intervenit pentru oprirea vărsării de sânge la NistruFoto: știri.md

Declarația a fost făcută de ministrul de Externe ca răspuns la o întrebare a jurnaliștilor în cadrul unei conferințe de presă, transmite Știri.md cu referire la Tv8.md.

„A fost un conflict armat, declanșat de anumite forțe separatiste din regiunea transnistreană (…). Federația Rusă a intervenit pentru a opri rivalitatea armată, confruntarea militară. Cu ceea ce a rămas din fosta armată a 14-a, dislocată în partea de Est a Republicii Moldova, a intervenit pentru oprirea vărsării de sânge”, a declarat Ciocoi.

„Că între timp sau până la acel moment, și avem semnale că aripa militantă a separatiștilor a fost probabil aprovizionată cu armament din depozitele la ceea ce s-a numit anterior armata a 14-a a URSS din regiunea transnistreană e un alt punct de discuție, dar factologic, armata Federației Ruse, dislocată în acea vreme pe teritoriul Republicii Moldova, a intervenit în forță, pentru a opri vărsările de sânge (…). La momentul destrămării USRR armata deja se afla pe teritoriul noii republici create”, a mai spus Aureliu Ciocoi.

Ministrul de Externe, Aureliu Ciocoi, a fost întrebat de jurnaliști cum califică acel conflict armat de pe Nistru de acum aproape trei decenii după ce acum câteva luni fostul ministru de Externe Nicu Popescu a făcut o declarație precum că acel conflict a fost un război civil. Ulterior, Popescu a recunoscut că a greșit, făcând această afirmație.

Conflictul armat de pe Nistru s-a produs în primăvara anului 1992. Acesta a durat câteva luni, până în vara aceluiași an. În luna iulie 1992, Republica Moldova a semnat cu Federația Rusă un acord de reglementare pașnică a conflictului.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării