main logo
1122

Ciocoi: Moldova poate să nu să se îngrijoreze de soarta Portului Giurgiuleşti

Republica Moldova poate să nu să se îngrijoreze de soarta Portului Internaţional Giurgiuleşti, atât timp cât Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) este prezentă acolo, a declarat prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi.

Ciocoi: Moldova să nu să se îngrijoreze de soarta Portului GiurgiuleştiFoto: mei.gov.md

Potrivit agenţiei Infotag, el a spus miercuri seară la postul de televiziune "TV8" că nu exclude posibilitatea că BERD va vinde Moldovei acţiunile Portului la un preţ acceptabil, care va fi chiar mai mic decât costul achitat de instituţia internaţională pentru aceste titluri, transmite Știri.md.

"Toate acţiunile ale BERD-ului sunt transparente", a remarcat Ciocoi, subliniind că Portul este un activ care va fi întotdeauna în Moldova, pe care nimeni nu îl va lua în altă ţară.

Potrivit lui, faptul că BERD a devenit singurul proprietar al operatorului Portului Giurgiuleşti vizează evitarea cazurilor în care Moldova ar trebui să plătească "nu zeci, ci sute de milioane de euro" pentru cererile de arbitraj internaţional.

El a reamintit despre conflictul de interese dintre fostul manager al operatorului Portului Giurgiuleşti şi compania, operatorul pieţei produselor petroliere. Conform deciziei instanţei, sechestrul a fost impus asupra bunurilor Portului, respectiv acestea nu pot fi înstrăinate de nimeni.

"Procesul se desfăşoară în Moldova, nu a ieşit peste hotarele ţării", a spus Ciocoi.

În opinia prim-ministrului interimar, faptul că BERD deţine 100% din capitalul operatorului şi investitorului general al Portului Internaţional Liber Giurgiuleşti "stabilizează situaţia din Port".

Întrebat dacă Moldova va trebui să plătească daune în valoare de zeci de milioane de dolari, aşa cum s-a întâmplat în cazul Centrului Comercial "Gemeni", Ciocoi a spus că instanţele sunt o ramură independentă a puterii, iar Guvernul nu intervine în activităţile lor şi nu influenţează în niciun caz deciziile lor.

Actualul premier a spus că, dacă BERD a devenit proprietarul operatorului Portului Internaţional Liber Giurgiuleşti, nu se ştie încă dacă banca a intrat în posesia acţiunilor acestui activ. 

Aureliu Ciocoi a spus că actualul Guvern, pe care îl conduce, nu a primit niciun document prin care s-ar fi solicitat aprobarea Guvernului pentru modificările care au avut loc, conform prevederilor acordului de investiţii. Oficialul afirmă că toate modificările din cadrul Portului Internaţional Liber Giurgiuleşti au loc doar cu acordul Guvernului.

Infotag precizează: În data de 7 mai 2021, BERD a achiziţionat Danube Logistics Holding BV (Olanda), devenind beneficiarul operatorului Portului Giurgiuleşti, filiala moldovenească a Danube Logistics.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării