main logo
249

Ciocoi: Dialogul cu SUA e important pentru dezvoltarea Moldovei

Dialogul Strategic cu SUA joacă un rol important atât în reforma justiţiei care are loc în Moldova, cât şi pentru dezvoltarea republicii în general. De această opinie este ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Aureliu Ciocoi.

Ciocoi: Dialogul cu SUA e important pentru dezvoltarea Moldovei

Potrivit Infotag, luni, în cadrul reuniunii Grupului comun de lucru privind consolidarea statului de drept din cadrul Dialogului Strategic RM-SUA, diplomatul a menţionat că, "deşi în acest an Moldova va marca 29 de ani de independenţă, ţara aşa şi nu a reuşit să formeze un sistem al justiţiei cu adevărat independent", transmite Știri.md.

"De asemenea, trebuie recunoscut faptul că resursele financiare importante primite de la partenerii străini, inclusiv de la Statele Unite, nu au ajuns nicăieri din cauza reformei eşuate a sistemului justiţiei", a spus Ciocoi.

Cu toate acestea, el a dat asigurări că "guvernarea actuală va face tot posibilul pentru realizarea reformei", deoarece aceasta este "necesară pentru dezvoltarea ţării".

"Fără un sistem de justiţie bine pus la punct, nu putem miza pe investiţiile străine necesare în economia naţională, iar fără aceasta nu putem conta pe dezvoltare. De aceea, această reformă este piatra de temelie a viitorului republicii", a spus diplomatul.

El a amintit de programul "Compact", implementat cu sprijinul SUA, menţionând că Moldova a finalizat "prima etapă a programului în 2015", iar unul dintre rezultatele sale fructuoase a fost "drumul Chişinău-Soroca, construit cu asistenţă SUA".

"Acesta este doar un exemplu al modului în care partenerii respectă angajamentele în privinţa Moldovei şi poporului său. Dar, din păcate, în cinci ani nu am reuşit să trecem la etapa a doua din cauza diferitelor condiţii care trebuie îndeplinite. Sper că reformele desfăşurate în ţară vor ajuta Moldova să îndeplinească aceste condiţii, ceea ce ne va oferi noi oportunităţi de dezvoltare în viitor", a spus diplomatul.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării