main logo
1028

Ciocoi, despre secțiile de vot din diaspora: Aș pleda pentru discuții

Premierul Aureliu Ciocoi pledează pentru o discuție între reprezentații MAIEIE și membrii CEC pentru a vedea câte secții de vot pot fi deschise peste hotarele țării la scrutinul parlamentar.

Ciocoi, despre secțiile de vot din diaspora: Aș pleda pentru discuțiiFoto: știri.md

Ciocoi afirmă că nu este nevoie de atât de mulți bani pentru deschiderea mai multor secții, iar activitatea logistică poate fi preluată de MAEIE, fără a fi nevoie de o finanțare adițională de la CEC, transmite Știri.md cu referire la Unimedia.

„Situația e una simplă, toată corespondența care a existat între MAEIE și CEC, spune foarte clar că ministerul în urma multiplelor consultări cu misiunile diplomatice și organizații din afară, reprezentanți ai diasporei, au ajuns la concluzia că MAIEIE consideră necesar de a menține cel puțin același număr de secții care a existat la scrutinul prezidențial. 

Totodată, noi am transmis anexele, recomandările plus sugestiile în urma discuțiilor purtate cu membrii diasporei prin care se arată clar că există necesitatea majorării secțiilor de vot în localitățile unde s-au epuizat buletinele de vot înainte de închiderea programului și unde inclusiv după închiderea, au rămas mulți oameni în stradă.

146 de secții, deja e bine, nici această decizie nu a fost consultată cu MAEIE, cu toate că domnul Eugeniu Revenco a participat la ședința CEC, totuși sperăm și noi la o cooperare mai strânsă în sensul identificării unei soluții amiabile.

Aș pleda între o discuție deschisă cu membrii CEC pentru a vedea care este numărul inclusiv în condițiile în care se află Guvernul.

Bani pentru deschiderea secțiilor nu este nevoie atât de mult, activitatea logistică o preia MAEIE și nu este nevoie de finanțare adițională de la CEC.

Nu există limite financiare pentru a deschide orice număr de secții de votare pe care îl poate acoperi MAEIE prin resurse proprii logistice, rămâne doar de văzut care este necesarul optim pentru secții de votare”, a declarat Ciocoi, la Cutia Neagră de la TV8.

CEC a aprobat ieri creșterea numărului secțiilor de vot în diaspora de la 139 la 146. Proiectul a fost votat cu opt voturi pro și unul împotrivă. Asta în timp ce oamenii au protestat în fața sediului pentru a solicita majorarea numărului de secții la 190.

Igor Grosu a menționat că și decizia de ieri a CEC va fi contestată.

Și luni a fost un protest la sediul Comisiei Electorale Centrale.

Decizia Comisiei Electorale Centrale (CEC) de a menţine numărul secțiilor de votare din diasporă la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie curent, la fel ca la alegerile prezidenţiale din 2020, a fost criticată de partidele care s-au înscris în cursa electorală.

Partidul PAS, Partidul Nostru și Partidul AUR și PLDM împreună cu zeci de cetățeni au ieșit la protest.

Blocul Electoral „Renato Usatîi” a contestat la Curtea de Apel Chișinău, Hotărârea din 8 iunie a Comisiei Electorale Centrale.

Potrivit primarului de Bălți, Blocul Electoral a cerut deschiderea a 190 de secții de vot peste hotarele țării.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării