main logo
1169

Ciocan, despre unire: Nu suntem capabili să supraviețuim ca un stat independent

Fostul președinte al Comisiei Electorale Centrale (CEC), Iurie Ciocan, se arată ca fiind un unionist convins și consideră că astăzi Republica Moldova nu poate exista ca stat independent.

Ciocan: Noi nu suntem capabili să supraviețuim ca un stat independentColaj: Știri.md

Declarații în acest sens au fost făcute în cadrul emisiunii „Новая неделя с Анатолием Голя” de la TV8, transmite Știri.md.

Întrebat dacă este gata să spună că este un unionist convins, Ciocan a răspuns: „Da, sunt gata și am spus-o nu o singură dată”.

Fostul președinte al CEC a explicat și cum promovează cauza unirii Republicii Moldova cu România și de ce malul stâng al Prutului nu poate exista ca stat independent. 

„Cel puțin eu vorbesc despre asta în spațiul public și încerc să-i conving pe alți oameni să susțină punctul meu de vedere. Punctul meu de vedere e următorul: Astăzi eu, ca cetățean al R. Moldova, născut aici, nu văd în țara noastră, după mulți ani de lucru în serviciu public, nicio direcție ca să avem o dezvoltare durabilă. Nicăieri. Nu avem dezvoltare durabilă în nimic. Începând cu economie și terminând cu orice. Ne ținem doar pe banii care vin de peste hotare, de la oamenii noștri de peste hotare și din granturi. Noi nu suntem în stare să supraviețuim ca un stat independent. Noi am primit acest „cadou” fără ca să ne luptăm pentru el. Asta e o caricatură care a rămas după Pactul Ribbentrop-Molotov”, a spus ex-președintele CEC.

Ciocan vede doar o cale pașnică de unire a unor teritorii.

„Dacă e să ne uităm la dreptul internațional, o să vedeți doar două soluții posibile de rezolvare a disputelor teritoriale: unu - războiul, dar asta e categoric o variantă rea în toate condițiile și a doua prin pace, prin consimțământul cetățenilor, fie că e schimbul de teritorii, unirea teritoriilor sau despărțirea teritoriilor ca în cazul Cehiei și Slovaciei. Doar așa poate fi azi”, a conchis Ciocan.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării