main logo
2169

Cine sunt miniștrii din Guvernul condus de Maia Sandu

Trei miniștri din Guvernul Sandu, votat de majoritatea parlamentară formată din PSRM și Blocul ACUM, sunt stabiliți de mai mulți ani în diasporă. Socialiștii au doar două nume în cabinetul de miniștri asumat de Blocul ACUM.

Cine sunt miniștrii din Guvernul condus de Maia SanduFoto: cotidianul.md

Igor Dodon a semnat decretul de numire a Maiei Sandu în funcția de premier sâmbătă, 8 iunie. La scurt timp, aceasta a anunțat și componența noului Executiv, care a obținut votul Parlamentului, transmite Știri.md cu referire la Zdg.md.

Guvernul Sandu a fost votat de 61 de deputați prezenți la ședință. Votul deputaților și procedura de învestire a Guvernului au avut loc pe semi-întuneric, în sala de ședințe a Legislativului nefiind conectat curentul electric.

Maia Sandu, prim-ministru. A revenit în R. Moldova în 2012, după ce a făcut carieră și studii în străinătate. Atunci, a fost numită de Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) în funcţia de ministră a Educaţiei. Maia Sandu a făcut parte din guvernele conduse de Vladimir Filat, Iurie Leancă şi Chiril Gaburici, toate constituite de PLDM, partid cu care s-a asociat până în vara anului 2015. În iulie 2015, Maia Sandu a fost desemnată de PLDM drept candidată la funcţia de prim-ministru, doar că Partidul Liberal şi Partidul Democrat au refuzat să discute candidatura ei, după ce Sandu a venit cu mai multe precondiţii pentru a accepta funcţia. După acel episod, ea nu a mai intrat în componența guvernului PLDM, condus de Valeriu Streleţ, votat în iulie 2015. În decembrie 2015, Maia Sandu s-a distanţat definitiv de PLDM, anunţând că fondează PAS, alături de mai mulţi membri din echipa sa de la Ministerul Educaţiei (ME). În alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, Maia Sandu și PAS a participat împreună cu Partidul „Platforma Demnitate și Adevăr”, formând Blocul „ACUM”. Ea a câștigat mandatul de deputat în circumscripția nr. 50, care cuprinde câteva țări din UE.

Andrei Năstase, vicepremier, ministru al Afacerilor Interne. S-a lansat oficial în politică pe 13 decembrie 2015, când a fost ales preşedinte al Partidului „Platforma Demnitate şi Adevăr” (PPDA), apărut prin preluarea şi redenumirea Partidului „Forţa Poporului”. La noul partid au aderat majoritatea liderilor Platformei Civice „Demnitate şi Adevăr”, apărută în februarie 2015. Platforma Civică şi, mai târziu, partidul condus de Năstase a organizat mai multe proteste antiguvernamentale la Chişinău, în 2015-2016. Până a intra în politică, Năstase, jurist de profesie, a fost procuror (până în 2000), apoi vicedirector la Air Moldova. În 2002, a devenit avocat, activitate practicată până la lansarea sa în politică. În 2018, a candidat la funcția de primar de Chișinău. A câștigat alegerile, dar rezultatele au fost anulate de instanțele de judecată. Năstase este deputat în circumscripția nr. 33, formată din mai multe suburbii ale capitalei.

Citește mai mult pe Zdg.md.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării