main logo
632

Cine este Octavian Țîcu, candidat la șefia Capitalei

Candidatul Partidului Unității Naționale, Octavian Țîcu, are 47 de ani și este născut în satul Costuleni, raionul Ungheni. Este licențiat în istorie.

Cine este Octavian Țîcu, candidat la șefia CapitaleiFoto: ipn.md

Absolvent al Universității „Al. I. Cuza”, Iaşi, România. Este cercetător-coordonator la Institutul de Istorie la Academia de Ştiinţe a Moldovei și conferențiar universitar la Facultatea de Istorie şi Filozofie la Universitatea de Stat din Moldova, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Este boxer profesionist, de șapte ori campion al Republicii Moldova la box. În 1996 a participat la Jocurile Olimpice din Atlanta, SUA, unde a obținut locul 17.

Fost ministru al tineretului și sportului în 2013, fiind înaintat în funcție de Partidul Liberal. În martie 2015, Octavian Țîcu s-a alăturat grupului de inițiativă de formare a Partidului Popular European din Moldova. 

La alegerile locale generale din 14 iunie 2015, a fost ales în funcția de consilier raional în Ungheni din partea Blocului electoral „Platforma Populară Europeană din Moldova — Iurie Leancă”. 

În august 2015, a anunțat că părăsește Partidul Popular European și și-a depus și mandatul de consilier raional.

La alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, a candidat din partea Blocului ACUM în circumscripția 16 Ungheni, fiind al patrulea, cu 28,30% voturi. Totuși, a intrat în Parlament pe lista Blocului ACUM. În luna septembrie a acestui an, a anunțat că părăsește fracțiunea PPDA din Parlament și rămâne deputat independent în cadrul blocului ACUM.

Octavian Țîcu spune că s-a implicat în campania electorală din necesitatea de a „stopa asaltul PSRM asupra orașului Chișinău”. 

Potrivit candidatului, cum va deveni primar, se va preocupa într-un mod special de soarta centrului istoric al orașului Chișinău. Alte priorități țin și de amenajarea terenurilor de joacă, reconstrucția drumurilor. De asemenea, își propune să dezvolte o nouă strategie de dezvoltare urbană.

Pentru perioada 1 ianuarie 2017-1 decembrie 2018, soții Țîcu declară venituri salariale de aproximativ 231 de mii de lei, peste 436 de mii de lei din activități didactice sau de creație și peste 32 de mii de lei – alte venituri. 

Candidatul deține în proprietate un apartament, un automobil și conturi bancare cu 83 de mii de lei și 2.300 de euro în cont.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării