main logo
2438

Cine este Natalia Gavrilița, candidatul desemnat la funcţia de premier

Preşedintele Maia Sandu a semnat, vineri, decretul de numire a Nataliei Gavrilița în funcţia de prim-ministru.

Cine este Natalia Gavrilița, candidatul desemnat la funcţia de premierFoto: știri.md

Candidatul desemnat pentru funcţia de prim-ministru, Natalia Gavrilița, este vicepreședinte al Partidului Acțiune și Solidaritate și deputat în Parlamentul Republicii Moldova de legislatura a XI-a, transmite Știri.md cu referire la publika.md.

Are experienţă de activitate atât în cadrul executivului, cât şi în organizaţiile internaţionale.

Nu este pentru prima dată când Natalia Gavrilița a fost desemnată la funcția de prim-ministru.

În februarie 2021, Natalia Gavriliţa a fost înaintată de către președintele Maia Sandu.

Cabinetul de miniștri propus de ea a acumulat zero voturi. Atunci, nici PAS nu a votat, care şi-a argumentat decizia prin dorinţa de a provoca alegerile parlamentare anticipate.

Tot atunci, Maia Sandu a desemnat-o repetat pe Natalia Gavriliţa drept candidat pentru funcţia de premier, însă decretul în acest sens a fost declarat neconstituţional.

Înalta Curtea a menționat că şeful statului trebuie să iniţieze noi consultări cu fracţiunile parlamentare pentru a propune un candidat la şefia Guvernului.

Ulterior, Gavriliţa s-a regăsit în garnitura guvernamentală, propusă de premierul desemnat de atunci, Igor Grosu, fiind propusă pentru funcţia de ministru al Finanţelor. Nici acest Guvern nu a fost votat, din lipsa de cvorum la şedinţa plenară a Parlamentului.

În 2019, din iunie până în noiembrie, a fost ministru al Finanțelor în cadrul Guvernului Sandu. În aceasta funcţie, ea a fost criticată pentru faptul că a majorat TVA pentru HoReCa de la 10 la 20%.

Natalia Gavrliţia s-a născut în 21 septembrie 1977, în satul Mălăiești din stânga Nistrului. A făcut studii la Universitatea de Stat din Moldova, la facultatea Drept internaţional. Ulterior, a învăţat la Școala de Guvernare John F. Kennedy, la Universitatea Harvard din Statele Unite ale Americii.

În perioada 2007-2009, a activat în calitate de șef de departament în cadrul Ministerului Economiei și Comerțului și a fost șef de direcție în cadrul aparatului Guvernului.

În perioada 2009-2013, Gavrilița a lucrat pentru organizația Oxford Policy Management în Marea Britanie. Ulterior, până în 2015, a fost Secretar de Stat și Șef de Cabinet în cadrul Ministerului Educației, condus atunci de Maia Sandu.

De asemenea, a fost Director Executiv al Proiectului Reforma în Educație al Băncii Mondiale.

Din 2015 până în 2019 a fost Director al Fondului Global pentru Inovare.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării