main logo
10418

Cine este Mariana Durleșteanu, candidata propusă de PSRM la funcția de premier

Mariana Durleșteanu este candidatul PSRM la funcția de premier, care, în condițiile în care va acumula 51 de semnături în susținerea sa din partea deputaților, va fi propusă președintei Maia Sandu pentru desemnare.

Cine este Mariana Durleșteanu, candidata PSRM la funcția de premier

Durleșteanu are 50 de ani și este finanțist de profesie. A urmat cursurile Facultății de Științe Economice din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (1990-1995), specializându-se în contabilitate și informatică de gestiune, apoi a urmat un masterat în administrarea afacerilor organizat de Centrul Internațional de Dezvoltare, Școala de management din orașul Bled, Slovenia (2000) și studii postuniversitare în specialitatea reforma economică și guvernamentală la Universitatea Westminster din Londra (2007-2008), transmite Știri.md cu referire la Cotidianul.md.

Începând din anul 1995, ea a lucrat în cadrul Ministerului Finanțelor din Republica Moldova. A lucrat ca director al Unității de Implementare a Proiectelor Băncii Mondiale destinate Dezvoltării Sectorului Privat (1999-2001). În iulie 2001 este numită în funcția de viceministru al Finanțelor al Republicii Moldova, apoi în aprilie 2002 în cea de prim-viceministru al Finanțelor, având ca principalele responsabilități negocierea cu instituțiile financiare internaționale, participarea la elaborarea politicii fiscal-bugetare, la elaborarea strategiei de reducere a sărăciei și creșterii economice, participarea la negocierile Planului de Acțiuni UE-Moldova, la analiza gestionării și restructurării datoriei de stat. 

De asemenea, a coordonat activitățile următoarelor departamente și domenii: Trezoreria, Datoria de Stat, Tehnologii Informaționale, Supravegherea Asigurărilor, microfinanțării și conlucrarea cu sectorul bancar. În această perioadă, a fost Guvernator alternativ la FMI pentru Moldova și Guvernator la Banca Mării Negre pentru Comerț și Dezvoltare.

În anul 2004 a fost numită în funcțiile de președinte al Consiliului de Administrare al BCA Banca de Economii și vicepreședinte al Consiliului de Administrare al SA Moldovagaz

La data de 17 noiembrie 2004, Mariana Durleșteanu a fost numită în funcția de ambasador al Republicii Moldova în Regatul Unit, funcție ocupată până în martie 2008, când a fost aleasă ministru al Finanțelor în cadrul Guvernului Greceanîi.

Ulterior ea a activat în cadrul Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare și în compania petrolieră Kazmunaygaz International, care operează și una dintre cele mai mari rețele de benzinării din Republica Moldova.

Liderul socialiștilor, Igor Dodon, a anunțat joi că Durleșteanu are deja 37 de semnături în susținerea sa. El a făcut apel la celelalte fracțiuni pentru a o susține, specificând că ar fi vorba de „un Guvern de tranziție” și că în Parlament nu există nicio coaliție de guvernare.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării