main logo
570

Cine este Ivan Diacov, candidat la șefia Capitalei

Materialul face parte din campania de informare lansată de IPN, în care prezintă date biografice, informații despre venituri și avere, precum și experiența profesională a pretendenților la șefia capitalei.

Cine este Ivan Diacov, candidat la șefia CapitaleiFoto: IPN

Ivan Diacov candidează la funcția de primar general al municipiului Chișinău din partea Partidului Politic „Partidul Nostru”. Sloganul de campanie al candidatului este: „Salvăm Chișinăul împreună”, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Alegerea sloganului este motivată prin faptul că „orașul a devenit una dintre cele mai delăsate localități urbane din țară”.

Candidatul are 66 de ani. S-a născut în regiunea Kurgan, Federația Rusă, într-o familie de deportați basarabeni, originari din satul Bașcalia, raionul Basarabeasca. 

De profesie este procuror, în prezent la pensie. Este fratele mai mic al lui Dumitru Diacov, președinte de onoare al Partidului Democrat.

Este absolvent al Facultății de Drept, Universitatea de Stat. A activat în calitate de anchetator superior la Procuratura Soroca, adjunct al procurorului în Procuratura sectorului Râșcani, anchetator pe cazuri excepționale în cadrul Procuraturii municipiului Chișinău, conducător al unui grup special pentru descoperirea omorurilor, șef-adjunct al secției anchetă al Ministerului Securității Naționale. 

Între 1994-1998, este adjunct al procurorului municipiului Chișinău, iar din 1998 și până în 2001 – procuror al municipiului Chișinău. Între 2001 și 2010 este șef al secției anchetă în cadrul Procuraturii Generale, ulterior din 2010 și până în 2015 revine în funcția de procuror al municipiului Chișinău.

În 2015 pleacă din organele procuraturii „în semn de protest față de abuzurile conducerii Procuraturii Generale”. Tot atunci s-a dezis de toate distincțiile primite de-a lungul anilor, inclusiv de ordinul Gloria Muncii, oferit în 2013 de către șeful statului.

Candidatul susține că administrația din Chișinău nu are nevoie de programe electorale, dar necesită lucruri concrete. Ivan Diacov spune că primul lucru pe care îl va face fiind primar general al municipiului Chișinău va fi să distrugă schemele de corupție care duc la pierderi egale cu două bugete anuale ale municipiului. Candidatul mai spune că nu merge la Primărie să facă politică, „dar va lua lopata și ciocanul și va lucra”.

În declarația de avere depusă la Consiliul electoral de circumscripție electorală municipală Chișinău, familia candidatului declară că a obținut, în ultimii doi ani, din activități didactice, științifice și de creație, peste 100 de mii de lei. Din pensie, familia a adunat peste 286 de mii de lei. Totodată, din vânzarea unui automobil a obținut 150 de mii de lei. Familia candidatului mai declară că are datorii de peste un milion de lei la un creditor, dar și opt conturi bancare pe care are aproape 930 de mii de lei. Familia declară că are în proprietate și posesie două terenuri, o casă de locuit, un garaj și două automobile.

Partidul Politic Partidul Nostru este condus de către Renato Usatîi. Ivan Diacov nu este membru al acestui partid.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării