main logo
1622

Cine este Andrei Donică, candidatul la șefia Capitalei

Andrei Donică, la alegerile locale generale din 20 octombrie, candidează la funcția de primar general al municipiului Chișinău din partea Mișcării Profesioniștilor „Speranța-Надежда”. Candidatul va fi cu numărul doi în buletinul de vot.

Cine este Andrei Donică, candidatul la șefia CapitaleiFoto: Ipn.md

Andrei Donică are 38 de ani. În CV scrie că a absolvent Academia de Administrare Publică pe lângă Președintele Republicii Moldova, transmite Știri.md cu referire la IPN

Este cercetător științific în cadrul Institutului Ştiinţifico-Practic de Horticultură și Tehnologii Alimentare, doctor în științe agricole, conferențiar cercetător. În 2008 a fost laureat al Premiului Academiei de Științe a Moldovei pentru tineret. Tot atunci a obținut diploma de onoare a Ministerului Agriculturii. Din 2010, este vicepreședinte al Asociației Producătorilor de Fructe din Republica Moldova, iar din 2011 președinte al Asociației pentru Prevenirea și Combaterea Crimelor Economice și Corupției. Este căsătorit și are doi copii.

În declarația de avere declară că, în perioada 1 ianuarie 2017-31 decembrie 2018, a obținut din salariu venituri în sumă de aproape 270 de mii de lei. Din vânzarea unui automobil a obținut 20 de mii de lei, iar din chiria altor două – circa 140 de mii de lei. Candidatul are în proprietate cote părți în două apartamente, iar alt apartament l-a obținut în urma unui proces de privatizare. Andrei Donică a mai declarat că are în proprietate și posesie șase automobile și patru remorci.

La 12 octombrie 2018, a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare, după ce, pe 30 septembrie 2016, l-a stropit cu o găleată cu lapte, lângă clădirea Guvernului, pe Octavian Armașu, pe atunci ministru al finanțelor.

Andrei Donică a fost cap de listă pe circumscripția națională la alegerile parlamentare din 24 februarie din partea Mișcării Sociale Politice „Speranța-Надежда”. Formațiunea a acumulat 2826 de voturi sau 0,19%.

În campania pentru alegerile locale din 20 octombrie echipa Mișcării Profesioniștilor „Speranța-Надежда”, în frunte cu Andrei Donică, s-a lansat în față la Transautogaz, companie fiică a SA Moldovagaz, unde, potrivit membrilor Mișcării, nu se eliberează bonuri fiscale la vânzare și se face contabilitate dublă. „Moldovagaz raportează pierderi anual peste 32.000.000 m3 de gaz metan, dar de fapt această cantitate nu sunt pierderi, dar furt de gaze și vinderea prin stațiile de alimentare cu gaz metan. Anual Moldovagaz aportează 15.000.000 dolari pierderi de gaze din conducta cu gaz. Până la urmă aceste pierderi sunt incluse în prețul final al gazului pentru consumători, inclusiv și cei casnici”, a spus candidatul.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării