main logo
13183

Cine e Dumitru Robu, desemnat la funcția de procuror general interimar

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a desemnat o candidatură la funcția de procuror general interimar. Este vorba despre Dumitru Robu.

Cine e Dumitru Robu, desemnat la funcția de procuror general interimar

Anunțul a fost făcut de către președinta Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), Angela Motuzoc, transmite Știri.md.

Consiliul Superior al Procurorilor s-a întrunit miercuri în ședință și l-a desemnat pe Dumitru Robu la funcția de procuror general interimar, așa cum prevede legea cu privire la Procuratură.

După desemnarea lui Dumitru Robu la funcția de procuror general interimar de către CSP, acesta va fi propus președintelui țării, Maia Sandu, pentru a fi numit în funcție.

CV-ul lui Dumitru Robu

Prin Decretul Preşedintelui Republicii Moldova nr.1232-VIII din 31 iulie 2019 a fost desemnat în funcția de Procuror General interimar al Republicii Moldova.

Conform Hotărârii nr. 1-67/2019 din 31 iulie 2019, Consiliul Superior al Procurorilor a avizat pozitiv propunerea Parlamentului Republicii Moldova privind înaintarea candidaturii procurorului Dumitru Robu la funcția de Procuror General interimar.

Prin Ordinul Procurorului General al Republicii Moldova nr. 199-p din 01 Martie 2018, numit în funcția de adjunct al procurorului-șef al Procuraturii municipiului Chișinău.

Potrivit Hotărârii nr. 12-31/18 din 15 februarie 2018, Consiliul Superior al Procurorilor a propuus Procurorului General candidatura domnului Dumitru Robu pentru numirea în funcția de adjunct al procurorului-șef al Procuraturii municipiului Chișinău, Oficiul Principal, pentru un mandat de 5 ani.

Prin Ordinul Procurorului General al Republicii Moldova nr. 786-p din 08 iulie 2016 a fost numit în funcția de procuror în cadrul Procuraturii Anticorupție.

Prin Ordinul Procurorului General al Republicii Moldova nr. 996-p din 24 iulie 2013 a fost numit în funcția de procuror în Secţia combatere trafic de fiinţe umane din cadrul Procuraturii Generale.

Experienţă profesională:

01.03.2018 - procuror, adjunct al procurorului-şef al Procuraturii municipiului Chişinău
25.07.2016 - procuror în Procuratura Anticorupţie
24.07.2013 - procuror în Secția combatere trafic de ființe umane a Procuraturii Generale
14.01.2008 - procuror în Procuratura de Transport
15.05.2007 - procuror în Procuratura raionului Floreşti
10.07.2006 - procuror interimar în Procuratura raionului Floreşti

Studii:
1987 - 1998 - Şcoala medie generală nr. 1 din orașul Nisporeni
1998 - 2003 - Universitatea de Studii Umanistice din Moldova, Facultatea Drept, specialitatea Drept

Menționăm că Dumitru Robu și Victoria Furtună au fost candidații propuși pentru funcția de procuror general interimar.

Necesitatea convocării ședinței CSP a survenit după ce în privința procurorului general, Alexandr Stoianoglo, a fost pornită urmărirea penală pe patru capete de acuzare: abuz în serviciu, depășirea atribuțiilor de serviciu, coruperea pasivă și darea declarațiilor mincinoase în fața unui organ competent. 

La biroul acestuia au avut loc percheziții, după care a fost reținut pentru 72 de ore și escortat în izolatorul de detenție preventivă.

Deși legea prevede că CSP se convoacă în ședință în 5 zile de la intervenirea unei astfel de situații, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a considerat că este nevoie de convocarea unei ședințe extraordinare a CSP cât mai curând, pentru a selecta și a propune președintelui țării un procuror general interimar.

Abonează-te la Știri.md pe Telegram pentru a afla rapid noutățile: https://t.me/stirimd

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării