main logo
406

Chișinăul nu își pierde speranța că se va înțelege cu Tiraspolul

Moldova speră să convingă Transnistria "să construiască un dialog pe dimensiunea politică în paralel cu dezvoltarea programului de menţinere a păcii şi încrederii".

Chișinăul nu își pierde speranța că se va înțelege cu TiraspolulFoto: basarabia.md

Despre aceasta a declarat viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Vasilii Şova, într-un interviu acordat RIA Novosti, considerând că "acesta va fi un proces mai productiv", transmite Știri.md cu referire la Infotag.

El a amintit că "procesul de negocieri a trecut prin diferite etape de-a lungul celor 25 de ani; paralel cu discutarea măsurilor de consolidare a încrederii între Chişinău şi Tiraspol se desfăşura şi procesul de găsire a unui model de reglementare politică, dar în urmă cu aproximativ zece ani, părţile s-au îndepărtat de agenda politică".

"Toţi participanţii formatului "5+2" înţeleg că nu poţi la nesfârşit să promovezi proiectul de consolidare a păcii şi încrederii. La un moment dat, acesta începe să se intersecteze cu politicul, apar întrebări legate de delimitarea atribuţiilor statutare. "5 + 2" este un format politic. 

Colegul meu de la Tiraspol, Vitalii Ignatiev, la fel ca şi mine, este un reprezentant politic, dar, în acelaşi timp, de aproape zece ani, procesul politic în formatul "5+2" nu a fost analizat pe ordinea de zi", a spus Şova.

El a exprimat recunoştinţa faţă de ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, care a declarat recent că "trebuie dezvoltat în paralel şi dialogul cu privire la perspectivele reglementării politice, menţinând totodată accentul pe consolidarea păcii şi a încrederii".

"Trebuie să schimbăm ceva, altfel vom sta pe loc, iar acest lucru va da o nuanţă negativă întregului format "5+2". Avem şase luni pentru pregătirea abordărilor", a declarat viceprim-ministrul.

Referindu-se la posibilitatea reglementării problemei, el şi-a exprimat opinia că, pentru început, "trebuie determinată delimitarea atribuţiilor dintre Chişinău şi Tiraspol în cadrul unui model comun de soluţionare".

"Până la momentul creării documentului în care să fie specificate în detaliu atribuţiile statutare, noi nu trebuie să stabilim ce model va fi ales. Nu putem da o definiţie scurtă procesului de reglementare, de exemplu, federalizare sau autonomi, deoarece acesta este un proces complex", a spus Şova.

Comentând iniţiativa privind creşterea numărului de întrevederi în formatul "5+2" şi desfăşurarea acestora în mod regulat, el a spus că aceasta "depinde de agendă, iar partea moldovenească se pregăteşte ca, în anul viitor, prioritate să devină o agendă mai largă a acestui format".

Vicepremierul a recunoscut că nu aşteaptă de la următoarea şedinţă "5+2", programată pentru începutul lunii octombrie, "decizii serioase, orientate spre rezolvarea problemelor globale".

"Situaţia politică din Chişinău s-a schimbat nu demult, deocamdată nu sunt schimbări serioase care s-ar răsfrânge asupra situaţiei în procesul de negocieri", a motivat el.

Potrivit lui Şova, pentru a înlocui misiunea de menţinere a păcii din Zona de Securitate de pe Nistru cu o misiune civilă, "trebuie să existe anumite premise, care să demonstreze progrese în soluţionarea conflictului".

"Astăzi nu putem spune că putem înlocui pacificatorii cu o misiune civilă", a spus el.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării