main logo
537

Chișinăul: Acțiunile provocatoare ale Tiraspolului, inadmisibile

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) va convoca joi, reprezentanţii partenerilor în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană în formatul „5+2".

Chișinăul: Acțiunile provocatoare ale Tiraspolului, inadmisibile

Potrivit agenţiei Infotag, anunţul a fost făcut de ministrul Tudor Ulianovschi în ajun, la o emisiune la Publika TV.

El a declarat că scopul reuniunii este „de a informa despre situaţia din Zona de Securitate de pe malurile Nistrului, precum şi despre acţiunile provocatoare ale administraţiei transnistrene", transmite Știri.md.

„Vrem să declarăm inadmisibilitatea acţiunilor provocatoare, mai ales acum, în perioada campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din Moldova", a spus Ulianovschi.

În acest context, el a amintit că pe 25 ianuarie curent, liderul Transnistriei, Vadim Krasnosleski, a semnat o decizie în care se menţionează precum că satul Varniţa, amplasat pe teritoriul regiunii, s-ar afla temporar sub controlul Republicii Moldova, iar funcţiile sunt exercitate de pretinsele structuri locale din satul Proteagailovca. Decizia a fost luată în baza informaţiilor prezentate de Sovietul deputaţilor populari din Bender.

„În realitate, satul Varniţa este un teritoriu al Republicii Moldova, lucru absolut clar şi recunoscut internaţional. Nu am vrea ca astfel de provocări să continue. Vom acţiona prompt, pragmatic şi în cooperare cu partenerii internaţionali, a spus ministrul de Externe.

El a menţionat că această poziţie va fi adusă joi la cunoştinţa reprezentanţilor Misiunii OSCE la Chişinău, Delegaţiei UE, ambasadelor Rusiei, Ucrainei şi Statelor Unite, precum şi Ambasadei Slovaciei, ţară care deţine preşedinţia OSCE în 2019.

„În acest mod va fi oportun şi pentru parteneri să se pronunţe vizavi de aceste acţiuni. Pe de altă parte, trebuie să încurajăm, inclusiv Federaţia Rusă, care are influenţă asupra Tiraspolului, să nu admită astfel de acţiuni", a declarat Tudor Ulianovschi.

Potrivit lui, joi, reprezentantul Republicii Moldova la OSCE, Victor Osipov, va prezenta o declaraţie a Guvernului Republicii Moldova cu privire la această chestiune în cadrul reuniunii Consiliului Permanent al OSCE la Viena.

În ajun, prim-ministrul Pavel Filip a solicitat Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene să sesizeze reprezentanţii mediatorilor şi observatorilor în procesul de reglementare transnistreană „în legătură cu unele abordări provocatoare întreprinse recent de către aşa-numitele structuri din regiunea transnistreană în privinţa satului Varniţa, raionul Anenii Noi".

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării