main logo
950

Chirtoacă: Voronin a fost singurul partener credincios al lui Plahotniuc

Preşedintele Partidului Liberal (PL), Dorin Chirtoacă, consideră că "Vladimir Voronin întotdeauna a fost singurul partener credincios al lui Vlad Plahotniuc şi trebuie tras la răspundere pentru infracţiunile comise".

Chirtoacă: Voronin a fost singurul partener credincios al lui PlahotniucFoto: moldova.org

Potrivit agenţiei Infotag, luni, în cadrul unei conferinţe de presă, Chirtoacă a spus că "fundamentul pentru viitorul furt al miliardului şi pentru alte scheme criminale a fost pus în timpul guvernării Partidului Comuniştilor", transmite Știri.md.

El a amintit că, "în decembrie 2006, Guvernul a venit cu iniţiativa de a privatiza 400 de obiecte de stat, iar în aceeaşi lună, Parlamentul a aprobat procedura de acordare a garanţiilor de stat, care a fost aplicată pentru prima dată în noiembrie 2014, când premierul Iurie Leancă a acordat 9,5 mlrd. lei pentru cele trei bănci cu probleme".

Potrivit lui Chirtoacă, "cooperarea dintre Voronin şi Plahotniuc este demonstrată în mod clar de privatizarea hotelului "Codru", care iniţial nu se număra printre cele 400 de obiecte care urmau să fie privatizate, dar ulterior a fost aprobat printr-un decret prezidenţial în 2008". Acest lucru i-a permis lui Plahotniuc să cumpere hotelul pentru suma de numai 50 mil. lei.

"Încă în timpul comuniştilor a fost elaborată schema care presupunea viitorul furt al miliardului, pentru a investi apoi banii furaţi în obiecte privatizate, cum ar fi hoteluri sau aeroport", a spus Chirtoacă.

De asemenea, el a adus acuzaţii şi membrilor Cabinetului de miniştri, printre care "era şi Maia Sandu", care, "la şedinţa din 19 iunie 2013, au aprobat în mod tacit emisiunea suplimentară de acţiuni (privatizare) a BEM, fără de care venirea lui Ilan Şor în administraţia băncii şi furtul miliardului ar fost imposibile".

Liberalul a menţionat că, "deşi Partidul Liberal a făcut parte din alianţele de guvernământ din acei ani, partidul nu a participat la schemele criminale", iar "de uzurparea puterii sunt implicit responsabili Voronin, Plahotniuc şi ulterior Dodon, al cărui vot a permis alegerea preşedintelui Nicolae Timofti în 2012 (şi evitarea alegerilor anticipate - "I.").

Chirtoacă consideră că miliardul furat ar trebui căutat la "Aeroportul Chişinău, companiile aeriene "Air Moldova" şi "FlyOne", în hotelurile "Codru" şi "Nobil", în sediul central al PDM". 

"Iar Voronin şi Dodon trebuie traşi la răspundere pentru complicitate la numeroase infracţiuni", a subliniat liderul liberalilor.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării