main logo
622

Chirtoacă: Moldova se transformă într-o ascunzătoare pentru bandiți

DW continuă seria de interviuri cu actorii politici implicați în campania electorală din Republica Moldova.

Chirtoacă: Moldova devine o ascunzătoare pentru bandiți

DW: Ați avut un start de campanie zgomotos, cu acuzații la stânga și la dreapta...

Dorin Chirtoacă: De fapt, startul campaniei a fost atunci când Plahotniuc, în cârdășie cu Dodon, au decis să schimbe sistemul electoral. Atunci s-au developat că sunt împreună. PL a fost forțat, în felul acesta, să se retragă de la guvernare. Și atunci au început arestările. Astfel, ceea ce a mai rămas din Alianța pentru Integrare Europeană s-a transformat într-un regim dictatorial pe care îl vedem acum în toată splendoarea. 

A avut loc curățarea terenului ca să rămână un singur partid: Filat – la pușcărie; PLDM – bucățele; Leancă – subordonat. În Parlament au curățat tot ce au putut curăța, în teritoriu primarii au fost forțați să treacă la PDM. Mai rămânea Partidul Liberal, așa că au decis să ne aresteze. A rămas să împartă ei (democrații – n.n.) mai departe totul cu Dodon, iar mai nou și cu Șor. Sunt toți împreună, transmite Știri.md cu referire la dw.com.

Vorbeați de Filat, de distrugerea PLDM, de presiuni asupra PL... De ce își devorează Plahotniuc partenerii?

Pentru că este incapabil să urce el la nivelul lor. Și atunci îi coboară pe toți mai jos de nivelul lui. Frustrarea lui e că a conștientizat că nu va fi iubit niciodată de oameni. 

La Nisporeni, acolo unde candidează pe circumscripție uninominală, a „omorât” tot ce i se putea opune. L-a băgat sub el și pe primarul Robu, care era de la PL, și a monopolizat acolo absolut tot. Se chinuie să devină erou național la Nisporeni ca să-și justifice în continuare aflarea în fruntea partidului.

PL a fost partidul care a votat în 2016 acest guvern controlat de Vlad Plahotniuc... L-ați ajutat. Acum vreți să ștergeți acel episod? Să uităm de el.

Nu cred că se poate șterge, dar se poate explica. Ar fi absurd să ștergem. Asta ar însemna să spunem că nu am fost conștienți de ceea ce facem. Mă refer la partid, pentru că personal am fost împotrivă și m-am opus inclusiv la Biroul Politic și la Consiliul partidului. Eu și domnul Lilian Carp am fost împotrivă.

Votul a fost în favoarea majorității parlamentare. Argumentul a fost că, în caz contrar, vor fi alegeri anticipate pe care le va câștiga partidul pro-rusului Dodon. Dodon simula opoziția – era în stradă cu Andrei Năstase și Maia Sandu. Ideea de a schimba PDM cu Partidul Socialiștilor, care să preia în totalitate majoritatea în Parlament și să aibă toată puterea, nu era o soluție.

Asta ar fi însemnat să aruncăm în brațele Rusiei tot ce a mai rămas din Moldova. Prin urmare, s-a mers la limită în acea alianță chiar dacă se știa că vor fi consecințe negative pentru partid. Între timp, acel gest a permis developarea lui Dodon – am reușit să demonstrăm că el nu este deloc în opoziție față de Plahotniuc, ci în cârdășie. Și asta s-a văzut când au împărțit funcțiile de ambasadori, la „MoldovaGaz”, iar faptul că au votat împreună trecerea la sistemul mixt a pus capacul. Deci, sacrificarea ratingului PL de atunci, din ianuarie 2016, a permis developarea cârdășiei dintre ei.

Deci, recunoașteți că a fost sacrificat ratingul partidului prin alianța cu PD... Și acum ce faceți – mergeți în campanie cu un rating sacrificat?

Da.

Foarte ciudat. Și pe ce mizați?

Poate vom fi înțeleși mai târziu. Developarea cârdășiei dintre Dodon și Plahotniuc trebuia făcută. Acum problema e că electoratul pro-rus acceptă această cârdășie. Speră că Dodon îi va putea lua locul lui Plahotniuc. Dar Plahotniuc îl are agățat de toate celulele corpului pe Dodon încă de când era ministru al Economiei. 

Privatizările frauduloase de care a beneficiat Plahotniuc: „La Izvor” – restaurantul și jumătate de hectar de pământ, privatizare făcută cu Dodon; „Grădina Moldovei” – 10 hectare de pământ la Calea Basarabiei, privatizate de Plahotniuc când Dodon era ministru; Hotelul „Codru”, „Hotelul Național”... Dodon este dator-vândut pe trei vieți înainte lui Plahotniuc...

Știți, sacrificiul acela pe care spuneți că l-a făcut PL-ul în 2016, intrând în combinația lui Plahotniuc, mie mi se pare suspect de mare, iar argumentul că ați vrut să-l developați pe Dodon, care se dădea drept opozant, prea mic. Amintiți-vă de acele proteste foarte fierbinți de sub pereții Parlamentului în noaptea învestirii Guvernului Filip... Dl Ghimpu a fost bătut atunci și numit „Iuda” de către protestatari. Nu v-ați gândit atunci că omorâți partidul care coagula unioniștii?

În stradă era Maia Sandu, Andrei Năstase (lideri pro-europeni) și Usatîi și Dodon (lideri pro-ruși). Raportul de forțe arăta că în cazul unor alegeri anticipate – câștiga Dodon. A schimba un hârb pe o oală spartă nu este o soluție. 

Adică, ce am fi câștigat dacă venea Dodon cu majoritate în Parlament cu alură de opozant al lui Plahotniuc? Nu am fi câștigat nimic. Da, este riscant. Am avut discuții fierbinți și la partid. Deci, atunci s-a considerat că alegerile anticipate trebuie evitate. Și așa s-a ajuns la acel vot pentru guvernul Filip.

Vă amintiți declarația lui Andrian Candu conform căreia, după votul liberalilor pentru Guvernul Filip, PDM va renunța, în favoarea acestuia, la funcția de președinte al Parlamentului? Nu v-a mai cedat până la urmă nimic și nici nu v-am auzit vreodată să vă indignați...

Acesta a fost subiect de contradicție în alianță, dar a căzut destul de repede pe planul doi-trei, pentru că au apărut alte probleme care țineau deja de presiunile făcute de PDM asupra membrilor noștri din teritoriu, asupra Primăriei Chișinău unde eram primar, asupra colegilor din ministere, urmăririle ilegale, camere ascunse montate prin birouri...

Dar acesta nu este un motiv să nu mai cereți funcția de președinte al Parlamentului care vă oferea posibilitatea să blocați anumite abuzuri.

Dar ele veneau în cascadă – aici o problemă, dincolo o problemă... La fiecare ședință erau contradicții pe majoritatea inițiativelor pe care ei încercau să le împingă.

Citește interviul integral pe dw.com.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării