23 feb, 2018 14:02
551
0
Chirtoacă: Când a conștientizat că în Moldova există un regim dictatorial
23 feb, 2018 14:02
551
0

Primarul demisonar al Capitalei, Dorin Chirtoacă, susține că nu a luat încă o decizie cu privire la cariera sa ulteriorară în viața politică și nici nu poate orferi un răspuns sigur dacă va candida pentru al patrulea mandat la conducerea Primăriei municipiului Chișinău.

Chirtoacă: Când a conștientizat că există un regim dictatorial. Foto: Captură video

Deciziile, susține Chirtoacă, le va lua după discuții cu Partidul Liberal. Declarațiile au fost făcute de edilul demisionar în cadrul emisiunii În Profunzime de la ProTV, acolo unde Chirtoacă a mai menționat că astăzi în R. Moldova este instaurat un regim dictatorial, condus de liderul PDM, Vladimir Plahotniuc. Chirtoacă afirmă că a constatat acest lucru în vara anului 2017, când, aflându-se pe holurile Judecătoriei Chișinău, ex-magistratul Curții Supreme de Justiție (CSJ) Ion Arhiliuc i-a mărturisit că în 2014 asupra sa s-au făcut presiuni pentru a emite o decizie în favoarea lui Ion Druță, zis „Vania Pisateli”, în dosarul privind traficul de arme, scrie Ziarul de Gardă.

Dorin Chirtoacă afirmă că, potrivit legii, alegerea unui nou primar al capitalei ar urma să aibă loc la 20 mai, când în mai multe localități din țară se vor desfășura alegeri locale noi, iar edilul va avea un mandat de numai un an, până la alegerile generale locale din 2019. Acesta admite însă că partidele de la guvernare, PDM și PSRM ar fi interesate ca alegerile în Chișinău să aibă loc odată cu scrutinul parlamentar de la sfârșitul anului curent.

Edilul susține că rămâne în funcție până când Comisia Electorală Centrală (CEC) va lua act de demisia sa, iar acest lucru ar trebui să se întâmple timp de 30 de zile din data când Primăria anunță în mod oficial CEC-ul. Chirtoacă consideră că Silvia Radu a fost numită în mod ilegal la șefia Primăriei, iar un primar interimar putea fi ales doar de Consiliul Municipal Chișinău.

Întrebat dacă va candida pentru un alt mandat la Primărie, Dorin Chirtoacă a declarat că nu are o poziție sigură în acest sens și că decizia o va lua după discuții în cadrul partidului. Despre șansele sale de a fi susținut de chișinăuieni pentru încă un mandat, Dorin Chirtoacă spune că totul depinde cât de corecți vor fi pașii pe care-i va întreprinde. Acesta admite că PL ar putea sprijini candidatul de  dreapta care va trece în turul doi, pentru a nu permite ca la șefia Primăriei să ajungă un cadidat PDM-PSRM.

Aceste două partide, susține Dorin Chirtoacă, ar face „un joc” comun, iar PSRM doar aparent se află în opoziție. Edilul demisionar afirmă că astăzi în R. Moldova este instaurat un regim dictatorial, iar PDM doar mimează democrația.

Întrebat cum explică votul PL în ianuarie 2016 pentru învestirea Guvernului Filip, Chirtoacă a justificat prin faptul că la acel moment s-a considerat că PSRM constituie un „rău mai mare” și că „PDM este răul mai mic”. Acest vot, susține Chirtoacă, i-a costat „totul” pe liberali, care astăzi sunt înlăturați de la putere.

„Partidul Socialiștilor este partidul de bază al Partidului Democrat, pe care l-a folosit la alegerile prezidențiale, făcându-l pe Dodon președinte. Acum, la alegerile parlamentare, PSRM este partidul de rezervă numărul unu pentru o majoritate în Parlament, măsluită deja prin sistemul de vot mixt”, consideră edilul.

Din 2016, Chirtoacă susține că în R. Moldova s-ar fi schimbat două lucruri: „nu mai este democrație” și „PSRM nu mai este în binom cu Usatîi, dar cu Plahotniuc”.

Deși nu are o poziție sigură privind implicarea sa în viitoarele alegeri locale, Chirtoacă declară: „Cert este că vreau să pun umărul ca să scăpăm de mizeria în care am ajuns, la un regim dictatorial”.

Întrebat când a înțeles că în R. Moldova ar exista un regim dictatorial, Dorin Chirtoacă a vorbit despre o întâlnire din vara anului 2017 pe holurile Judecătoriei Chișinău, cu ex-magistratul și actualul avocat Ion Arhiliuc. Edilul spune că fostul magistrat de la CSJ a recunoscut că ar fi fost presat ca în 2014, în dosarul penal privind traficul de arme pe numele lui Ion Druță, zis  „Vania Pisateli”, să adopte o decizie favorabilă inculpatului. Chirtoacă spune ex-magistratul a mai mărturisit că cel care ar fi cerut decizia ar fi fost Vladimir Plahotniuc.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter