main logo
2310

Chirtoacă aduce probe că Năstase e implicat în privatizarea Air Moldova

Fostul edil al Capitalei, Dorin Chirtoacă, a făcut publice mai multe extrase care ar demonstra cine a privatizat compania „Air Moldova” în anul 2000.

Chirtoacă aduce probe că Năstase e implicat în privatizarea Air MoldovaChirtoacă aduce probe că Năstase e implicat în privatizarea Air Moldova

Potrivit unor extrase, Victor Țopa și soția sa, nașii de cununie ai lui Andrei Năstase ar fi cei care au pus mâna pe compania aeriană din Moldova, transmite Știri.md

Actele prezentate de Dorin Chirtoacă arată că firmă germana „Unistar Ventures” GMBH (în prezent denumită „German Aviation Capital” GMBH), care a procurat, acum 19 ani, 49% din acțiunile „Air Moldova”, era germană doar cu numele, cu sediul și cu administratorul pensionar, dar nu și cu fondatorii.

La fel, potrivit liderului PL, firma respectivă „era foarte moldovenească”, deoarece în spatele ei era fostul ministrul al Transporturilor de atunci, Victor Țopa, șoția sa Ana, precum și finul lor de cununie - Andrei Năstase, vicedirector general al „Air Moldova”, responsabil de probleme juridice.

„Pe 17 ianuarie, la o reuniune de nivel internațional, Andrei Năstase s-a dat de gol cu privire la apartenența sa de la bun început la aceasta escrocherie din anul 2000. Noi am făcut investigații, atât cât a fost posibil. Având în vedere informațiile obținute, putem afirma cu certitudine că de această data nu este vorba de acuzații, ci de fapte și informații din prima sursa, cu documente care arata fondatori, acțiuni, schimbări de denumiri de firmă, bilanțuri contabile, toate fiind date publice din baze de date oficiale. Astfel, mitul „investitorului” german din anul 2000 de la „Air Moldova” este spulberat definitiv. Cele 7 milioane de euro încasate prin intermediul CEDO au ajuns la nimeni alții decât la Victor Topa și Andrei Năstase”, spune Chirtoacă.

„O concluzie preliminară: credibilitatea și unitatea opoziției proeuropene și unioniste nu poate fi construită pe afaceri murdare din trecut, milioane de euro încasate „onorabil” de pe spatele oamenilor aflați într-o sărăcie lucie (din bugetul de stat), cu firme germane paravan etc. Apare și o întrebare, cum au fost trecute filtrele de integritate și meritocrație? Da, și cum rămâne cu „onoarea”, care nu face nici 30 de bănuți? Respingem din capul locului orice afiliere sau trimitere la Plahotniuc. De fapt Plahotniuc nu făcut altceva decât „să ducă la bun sfârșit”, ceea ce au încercat să facă Țopa, Țopa cu Năstase acum 20 de ani”, a adăugat ex-edilul Capitalei.

De asemenea, într-un alt document publicat astăzi, Dorin Chirtoacă aduce noi dovezi despre privtizarea companiei „Air Moldova”.

„Pe 6 august 2012, de ziua sa de naștere, cu ocazia împlinirii frumoasei vârste de 37 de ani, Andrei Năstase a primit cadou, din partea nașilor săi de cununie, Victor Țopa și Ana Țopa, o procură generală, cu puteri depline pentru a reprezenta compania „German Aviation Capital” GMBH, cu cele 7 milioane de Euro, luate „onorabil” de pe spatele Dvs., pentru încercarea de privatizare a „Air Moldova” în anul 2000, de fapt o escrocherie. Atunci, în 2000, când lumea nu avea pensii și salarii, iar curent electric era doar câteva ore pe zi, preocuparea lor, care va guvernau atunci, inclusiv a ministrului/directorului ASAC, Victor Țopa, și a vicedirectorului „Air Moldova", Andrei Năstase, era să... privatizeze „Air Moldova", pentru ca 12 ani mai târziu să-și facă cadouri în stil... judecați și Dvs. în ce stil. Nu cumva este ca în filme? Ce va spune Andrei acum la ACUM? Cum rămâne cu minciuna despre investitorul german?”.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării