main logo
292

Chironda explică cum trebuie renovate corect străzile din Chișinău

Candidatul Mișcării Social-Politice „Forța Nouă”, Victor Chironda, a explicat cum va renova străzile Capitalei în cazul în care va fi ales primar general al municipiului Chișinău.

Chironda explică cum trebuie renovate corect străzile din ChișinăuFoto: curentul.md

Chironda a declarat că municipalitatea trebuie să rezilieze contractul încheiat cu compania românească DELTA ACM 93 și să inițieze un concurs public nou pentru selectarea unei companii capabile să construiască o stradă demnă de o capitală europeană, transmite Știri.md.

Candidatul la funcția de primar a mai punctat că licitația de acum 7 ani, în urma căreia a fost selectată DELTA ACM 93, a fost organizată cu nereguli, lucrările de construcție efectuate pe bd. Ștefan cel Mare, bd. Negruzzi și str. V. Alecsandri sunt necalitative, mai mult DELTA ACM a intrat în insolvență.

“Deși DELTA ACM se află în insolvență și nu mai poate să intervină în lucrările făcute, ca să le îmbunătățească pe bd. Ștefan cel Mare, nu mai poate asigura alte lucrări, contractul cu această companie nu se reziliază și se insistă pe continuarea aceluiași format de colaborare. Fapt care va duce la irosirea banilor publici, la cheltuirea inutilă a celor 11-12 milioane de euro care au mai rămas pentru reparația a trei străzi”, a adăugat Victor Chironda.

O altă problemă care trebuie rezolvată este elaborarea noilor proiecte de reconstrucție a străzilor 31 august, Tighina și Alexandru cel Bun.

“Eu am mers la Direcția transport să văd proiectele după care urmează să fie reabilitate străzile din pachetul BERD 2 și vreau să vă spun că ele sunt la fel de proaste. Direcția Generală transport public și căi de comunicație a anunțat că proiectele elaborate în 2014 sunt deja expirate și ei au fost de acord că calitatea acestor proiecte este sub orice critică” a mai spus candidatul la funcția de Primar General al Capitalei, Victor Chironda.

Străzile urmează să fie proiectate ținând cont de Ghidul de Design al Străzilor din Chișinău, document care se află acum în consultări publice la primărie și poate deveni un act de bază pentru renovarea străzilor din oraș.

„Noi am vrea ca într-un final străzile noastre 31 aug, Tighina, Alexandru cel Bun să arate cel puțin de asa o manieră încât să fie foarte clar care este trotuarul, unde se află locurile de parcare, pe unde circulă automobilele, pe unde circula bicicletele. Obiectivul nostru este construim un oraș care să ofere șanse egale de deplasare pentru toată lumea” a precizat Victor Chironda.

22 milioane de euro contractați de la BERD pentru reparația a șase străzi sunt un împrumut, pentru deservirea căruia Primăria Chișinău plătește în fiecare an câte 1,5 milioane de lei. Asta chiar dacă lucrările efectuate pe bd. Ștefan cel Mare, bd. Negruzzi și str. V.Alecsandri nu au fost recepționate până în prezent, iar proiectele de reconstrucție a celorlalte trei străzi trebuiesc refăcute.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării