main logo
803

Chicu: Zeci de mii de locuri de muncă sunt în pericol în R. Moldova

Consumul şi investiţiile s-ar putea diminua cu 27,8 miliarde de lei până la sfârşitul anului curent, iar Produsul Intern Brut al ţării ar urma să se reducă cu peste şase la sută, faţă de anul trecut.

Chicu: Zeci de mii de locuri de muncă sunt în pericol în R. MoldovaFoto: știri.md

Estimările au fost facute la şedinţa plenară a Consiliului Economic pe lângă prim-ministru, desfăşurată online, transmite Știri.md cu referire la trm.md

„Trăim timpuri fără precedent. O sută de ani în urmă, omenirea a trecut printr-o epidemie grea, dar atunci oamenii nu erau atât de mobili, nu era dezvoltată industria turismului şi HoReCa, care angajează pe lanţ numai în Republica Moldova zeci de mii de persoane. 

În general, cota serviciilor în PIB era foarte mică. Pandemia a lovit în producătorii de servicii şi de produse neesenţiale. În Moldova sunt sub pericol zeci de mii de locuri de muncă, iar la nivel global - sute de milioane”, a declarat premierul Ion Chicu.

A fost abordat şi subiectul ridicării graduale a restricţiilor şi pregătirea pentru reluarea activităţilor economice în condiţii sigure. 

Autorităţile lucrează cu asociaţiile la elaborarea procedurilor de activitate pe durata stării de urgenţă în sănătate publică. 

Se propune operarea unor modificări la Codul muncii pentru a permite conservarea locurilor de lucru şi prevenirea unor disponibilizări masive.

Premierul a vorbit despre concentrarea Guvernului pe digitizarea serviciilor publice, inclusiv se lucrează pe domeniile sănătate şi educaţie. 

Sunt în proces de elaborare reglementări şi se vor face investiţii în capacitaţi tehnice şi sisteme informaţionale atât din surse publice, cât şi din asistenţa partenerilor de dezvoltare.

Prim-ministrul a asigurat mediul de afaceri că Guvernul nu va veni cu majorări fiscale şi va asigura condiţii predictibile de activitate.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării