main logo
933

Chicu, pentru presa din Rusia: Moldova nu e gata să adere la UE

Premierul Ion Chicu susţine că Moldova va continua parcursul de integrare europeană, dar deocamdată nu este gata să adere la Uniunea Europeană.

Chicu, pentru presa din Rusia: Moldova nu e gata să adere la UEFoto: infotag.md

Potrivit agenţiei Infotag, despre aceasta el a declarat într-un interviu publicat vineri pe site-ul agenţiei ruse "RIA Novosti", transmite Știri.md

"Moldova intenţionează să meargă mai departe pe calea integrării europene, căci ţara a încheiat un Acord de Asociere cu UE. Trebuie să lucrăm pentru a implementa cele mai bune standarde în Moldova şi nu doar pe cele europene. Abia după aceea vom putea face declaraţii că depunem cerere şi aderăm. 

Toate acestea este doar retorică şi politică, asemenea declaraţii doar dăunează Moldovei. Ţara nu poate solicita aderarea la UE dacă nu este pregătită pentru aceasta. Trebuie să lucrăm, să realizăm reforme şi apoi să declarăm ceva", a spus Chicu.

El a menţionat că "aspiraţiile de extindere s-au diminuat şi în Uniunea Europeană", astfel că "acum discuţiile despre aderarea la UE pot fi considerate premature".

Prim-ministrul s-a pronunţat pentru promovarea unei "politici externe echilibrate", pentru dezvoltarea cooperării "cu Vestul şi cu Estul" şi pentru restabilirea parteneriatului strategic cu Federaţia Rusă.

"Lipsa de lungă durată a dialogului cu Rusia la nivel guvernamental a lovit puternic economia Moldovei. Am reuşit deja să fac o vizită la Moscova. În ultimii şapte ani nu au existat contacte şi întâlniri la nivel interguvernamental, ceea ce reprezintă o mare problemă pentru noi. Lipsa acestui dialog a afectat cetăţenii noştri, economia noastră ", a spus Chicu.

Potrivit premierului moldovean, Guvernul ar trebui să poarte dialog cu toţi partenerii.

"Cred că am reuşit să echilibrăm politica externă, dorim să continuăm relaţiile de cooperare cu Uniunea Europeană, dar acest lucru nu ar trebui nicidecum să afecteze negativ dorinţa, disponibilitatea şi necesitatea de a avea un dialog şi de a coopera cu partenerii noştri tradiţionali", a subliniat premierul.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării