main logo
6505

Chicu, întrebat dacă regretă demisia și cine merită să devină premier

Ex-premierul Ion Chicu a fost întrebat dacă regretă că a plecat din funcția de prim-ministru, dacă ar accepta să revină și cine din candidații propuși recent ar merita postul.

Chicu, întrebat dacă regretă demisia și cine merită să devină premierFoto: știri.md

Întrebările au fost acordate în cadrul emisiunii Dreptul la Replică de la Știri.md.

Astfel, Ion Chicu, care a demisionat declarând că face asta pentru a provoca mai repede alegerile anticipate, a declarat că, dacă intuia comportamentul persoanelor-cheie de la conducere, s-ar fi gândit încă o dată dacă merită să plece din funcție.

"Sincer vorbind, dacă știam că o să evolueze așa lucrurile, când nimeni nu vrea să-și asume nimic, nimeni nu vrea să meargă cu măsuri mai nepopulare, dar necesare, probabil mă mai gândeam o dată în plus dacă demisionam pe 23 decembrie, nu anume dacă plecam pe 31 decembrie, pentru că interimatul nu are rol cine îl asigură. Un Guvern fără competențe, nu este deloc important cine stă în fruntea lui.

Dar dacă cumva puteam să intuiesc că fiecare din persoane cheie, de care depinde soarta țării, aveau să aibă așa comportament fără ca să-și asume ceva sau mai bine spus că vor urmări niște interese politice foarte înguste, poate mă mai gândeam odată atunci pe 23 decembrie.

Dar vreau să reiterez încă o dată de ce noi atunci am ieșit și am spus că plecăm. Vroiam să creăm condiții pentru alegeri parlamentare anticipate. Parlamentul este discreditat și continui asta să cred. Vedeți cât este de scindată societatea după prezidențiale. Ziceam că odată cu noile alegeri parlamentare vom restabili măcar relativ pacea civică. Adică vom contesta alegerile parlamentare din februarie 2019, vom petrece alegeri noi așa cum ne dorim cu toții și vom respecta rezultatul indiferent care va fi. Aceasta a fost ideea generală. Situația a evoluat foarte urât și acum bineînțeles rămâne idea că Parlamentul trebuie dizolvat, dar noi vedem ce se întâmplă. Nu putem organiza alegeri mâine-poimâine, reieșind din situația reală", a spus Chicu.

Fostul premier a precizat că nu ambasadorul influent de care pomenise anterior i-a cerut demisia, ci doar a intermediat discuția cu Maia Sandu, fapt negat de actualul președinte.

"Eu am remarcat și am venit cu unele clarificări, pentru că nu s-a înțeles corect. Nu ambasadorul a spus demisia sau nu știu ce acolo. Ambasadorul a fost gentil că a asigurat discuția dintre mine și președintele nou ales. El a transmis mesajul și a vrut cumva să evităm situații dificile.

De aceea nu este vorba că a fost o poziție a ambasadorului. A fost o intermediere, înafara de o discuție telefonică avută, care apropo îmi dădea de înțeles ce colaborare va fi mai departe dintre Guvern și noul președinte. Înafara de aceasta altă comunicare nu a fost.

De aceea și am încercat să conving că cea mai bună posibilitate de a dizolva Parlamentul e de ajuns la o înțelegere ca Legislativul după ce aprobă legile bugetare anuale, 90 de zile nu mai aprobă nici un act și se dizolva atunci Parlamentul, dar Guvernul plenipotențiar rămâne în picioare și puteam lua multe decizii", a menționat Ion Chicu..

Totodată, fostul premier susține că nu vrea să dea note candidaților înaintați recent de președinte și de majoritatea parlamentară.

"Nu pot eu să dau note cine este mai profesionist și acum asta nici nu este cel mai important. Eu am impresia că indiferent cine nu și-ar propune candidat, o fracțiune sau alta, nu o să fie judecat după criterii profesionale. Aici se uită doar de cine e înaintat.

De aceea, eu cred că fiecare din acei care au fost înaintați au valoarea respectivă. Pe unii îi cunosc bine, pe alții mai puțin, dar nu constă acum problema pe cine au înaintat, dar faptul că nu este dorință de a debloca situația creată. Cineva are obiectivul că acum și rapid alegeri anticipate, cineva are alte obiective, iar din păcate asta ne creează mari probleme", a punctat ex-premierul.

Ion Chicu a mai menționat că nu vede cine i-ar propune acum să revină în funcție și a menționat că nu ar accepta propunerea, chiar dacă ar apărea de undeva.

"Nu poate să vină o asemenea propunere. O parte bună din "incompetent și catastrofă" sau alte aprecieri care mi-au fost date, în mod normal nu ar putea să mai înainteze, dar dacă ar face acest lucru, asta ar însemna că ei nu sunt serioși. Dar asta sunt așa niște discuții sterile. Nu poate fi acest lucru și bineînțeles eu nu aș accepta, chiar dacă ar fi", a conchis Chicu.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării