main logo
418

Chicu către veterani: Guvernul nu percepe limbajul ultimatumului

Guvernul intenţionează să soluţioneze toate problemele prin dialog şi nu percepe limbajul ultimatumului.

Chicu către veterani: Guvernul nu percepe limbajul ultimatumuluiFoto: știri.md

O declaraţie în acest sens a făcut prim-ministrul Ion Chicu la şedinţa din ajun a Consiliului naţional pentru problemele veteranilor de război, transmite Știri.md.

Potrivit agenţiei Infotag cu referire la surse din cadrul Guvernului, el a menţionat că Consiliul a fost şi este o platforma apolitică, pe care se discută exclusiv problemele veteranilor.

"Suntem conştienţi că nu toate problemele pot fi soluţionate imediat, mai ales în condiţiile anului 2020, când ne confruntăm cu o criză economică. Dar şi în asemenea condiţii, dialogul are sorţi de izbândă. Acolo unde este politică, nu sunt soluţii", a declarat premierul.

Şeful Executivului a vorbit despre crearea în cadrul Cancelariei de Stat a Biroului dedicat problemelor veteranilor, care va fi subordonat prim-ministrului şi a îndemnat veteranii să delege reprezentanţi competenţi şi demni de încredere. În scurt timp Regulamentul Biroului va fi aprobat de Guvern.

Potrivit ministrului Apărării, Alexandru Pînzari, în perioada epidemiei, a fost lansată o linie telefonică dedicată asistenţei veteranilor. Au fost preluate 192 apeluri, în soluţionarea a 182 cazuri s-a implicat ministerul, alte 10 cazuri au fost redirecţionate către instituţiile de resort.

Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale a alocat suplimentar 650 mii lei pentru finanţarea Centrului Republican Experimental de Protezare, Ortopedie şi Recuperare (CREPOR) şi a încheiat contract suplimentar cu Compania Naţională de Asigurări în Medicină, în valoare de 10 mil. lei, pentru asigurarea asistenţei medicale destinate veteranilor. Se examinează posibilitatea majorării termenului de reabilitare de la 14 la 18 zile.

Printre acţiunile de protecţie socială a veteranilor a fost menţionată majorarea din 1 iulie 2020 a alocaţiilor lunare pentru văduvele de război de la 250 la 500 lei. De la 1 ianuarie, Guvernul a majorat alocaţiile lunare pentru veterani de la 100 la 300 lei. A fost elaborat proiectul de lege pentru acordarea poliţelor de asigurare medicală veteranilor de război, neîncadraţi în câmpul muncii, din contul bugetului de stat. Acest proiect de lege este deja în Parlament.

Un alt subiect pe agendă a vizat nivelul de implementare a hotărârii cu privire la legitimaţiile veteranilor de război. Până acum s-a confirmat statutul a 20.954 persoane, a fost amânat statutul de veteran de război pentru circa 3.400 persoane şi s-au retras legitimaţiile a 88 persoane.

La şedinţă a fost reiterată iniţiativa de instituire a Zilei Recunoştinţei veteranilor de război, care a fost susţinută de premier.

Consiliul a solicitat identificarea posibilităţilor de a majora alocaţiile lunare, cu 200 lei, pentru familiile celor căzuţi şi pentru invalizii de război. Participanţii la şedinţă au mai propus ca Consiliul naţional al veteranilor să fie convocat lunar în şedinţe.

Dduminica trecută, în centrul Chişinăului a avut loc un nou protest al participanţilor conflictului armat de pe Nistru, la care au participat circa 200 de oameni. Spre deosebire de protestele anterioare ale veteranilor, când era evidenţiat caracterul apolitic al lor, de această dată veteranii au scandat "Jos Dodon!", "Jos junta socialistă!". Printre organizatori se aflau liderii partidelor unioniste "Democraţia Acasă" şi "Voinţa Poporului". Printre cerinţele veteranilor se număra: indemnizaţii lunare de 1.700 de lei, ajutor pentru organizarea înmormântării, tratament gratuit şi medicamente gratuite pentru veterani şi membrii familiilor lor, vârsta de pensionare să fie de 55 de ani.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării