22 august, 16:32
765
4
Chicu, către diasporă: Vă cer iertare pentru că sunteți printre străini
22 august, 16:32
765
4

Premierul Ion Chicu a adresat scuze diasporei pentru că în perioada pandemică nu a putut reveni acasă, iar mulți au rămas blocați în aeroporturi.

Foto: gov.md

Adresarea a fost făcută în cadrul Zilelor Diasporei, eveniment care a loc online în perioada 21-23 august, transmite Știri.md. 

„În calitate de prim-ministru, vreau și trebuie să încep acest discurs prin a vă cere scuze și iertare pentru faptul ca a trebuit să vă despărțiți de cei dragi, pentru că țara noastră nu v-a creat condiții să activați acasă, pentru că sunteți printre străini, pentru lacrimile părinților și copiilor voștri și pentru faptul că doar comunicarea online vă rămâne unica posibilitate să păstrați relațiile cu apropiații voștri. 

Exprim regretul și pentru că în perioada pandemică dvs. ați fost afectați cel mai mult, când ați vrut să reveniți de urgență acasă, și nu a fost posibil, când ați avut nevoie de asistența consulară or când ați rămas blocați la hotarele dintre țări și prin aeroporturi și pentru alte probleme și incomodități”, a spus Ion Chicu.

Prim-ministrul a mulțumit membrilor diasporei pentru implicare în proiectele de dezvoltare locală, expertiză și alte măsuri de promovare a imaginii țării noastre în lume, menționând că statul continuă îmbunătățirea infrastructurii în Moldova, fără de care obiectivul de a reîntoarce moldovenii acasă rămâne doar un vis. 

Totodată, i-a îndemnat să examineze posibilitatea de a dezvolta afaceri în cadrul platformelor industriale care se construiesc acum în 16 raioane ale țării.

În cadrul evenimentului, au fost conectați online peste 130 de reprezentanți ai diasporei din 23 de țări. Premierul a răspuns la întrebările conaționalilor noștri și a expus viziunea Guvernului de a valorifica experiențele lor acumulate peste hotare pentru modernizarea Republicii Moldova. În context, a menționat importanța tehnologizării sectorului agricol și îmbunătățirea politicii fiscale. 

„Avem nevoie de promovarea produselor țării noastre. Suntem avansați în vânzarea materiei prime cu o valoare mică, dar suntem departe de vânzarea produselor cu valoare adugată înaltă. Vom avea nevoie de suportul și expertiza dvs”, a punctat Ion Chicu.

Șeful Executivului a venit cu inițiativa de a crea o platformă de comunicare multidimensională între Guvern și reprezentanții diasporei care au propuneri și inițiative de a replica practicile eficiente din alte țări în Republica Moldova.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter