main logo
322

Cetățenii români din Moldova, îndemnați să iasă la vot pe 26 mai

Cetățenii români din Republica Moldova sunt îndemnați să iasă la vot duminică, 26 mai, la alegerile pentru Parlamentul European.

Cetățenii români din Moldova, îndemnați să iasă la vot pe 26 maiFoto: Știri.md

Cu acest îndemn au venit fostul președinte al României, Traian Băsescu, împreună cu deputatul Eugen Tomac, președintele Partidului Mișcării Populare, în cadrul unei conferințe de presă la IPN, transmite Știri.md

„Ne aflăm într-o săptămână extrem de importantă – pe 26 mai au loc alegeri pentru Parlamentul European în toată Uniunea Europeană. Pentru că pentru noi Republica Moldova este tot parte a Europei și tot parte a națiunii române, am considerat că este important ca, împreună cu domnul președinte, Traian Băsescu, se încheiem ultimele acțiuni din această campanie electorală aici, la Chișinău”, a declarat deputatul Eugen Tomac, președintele PMP.

„Sigur ne-ar place să voteze PMP-ul, dar este esențial să meargă la vot. De ce este atât de important? Dacă cetățenii Republicii Moldova, care sunt și cetățeni ai României, vor merge la vot, ei vor fi foarte importanți pentru partide și partidele vor include acest portofoliu de voturi cu proveniență din Republica Moldova în politicile lor de guvernare. Dacă nu vor merge la vot, vor considera că este un portofoliu nesemnificativ de voturi și nu vor continua să facă ceea ce trebuie de făcut pentru Republica Moldova”, a menționat fostul președinte al României, Traian Băsescu, președinte de onoare al PMP.

În opinia sa, alegerile europarlamentare sunt importante și pentru Republica Moldova, pentru că având un număr mare de persoane cu cetățenie română, viața Uniunii Europene începe să influențeze tot mai mult și viața cetățenilor români din Republica Moldova. 

Totodată, Republica Moldova este o țară care are un Acord de Asociere cu UE, iar acesta poate fi valorificat atât timp cât este susținut și prin votul cetățenilor români din Republica Moldova. Potrivit lui Traian Băsescu, la alegerile trecute erau în jur de o sută de mii de cetățeni ai Republicii Moldova cu cetățenie românească, iar în prezent sunt circa un milion. „Un milion este mult, iar semnalul politic de interes față de Uniunea Europeană este vital”, a notat Traian Băsescu.

Cât ține de referendumul național care are loc concomitent cu alegerile europarlamentare, Traian Băsescu a declarat că, dacă acesta se validează, nu va produce decât efecte politice, pentru că ambele întrebări vizează modificarea Constituției României, proces extrem de dificil. 

Astfel, nu sunt șanse să fie produse efecte, în cazul în care va fi validat. Potrivit fostului șef de stat, „dezastrul va fi dacă nu va fi validat, pentru că va da apă la moară socialiștilor, care tot vor să modifice și legile justiției, și Codul Penal prin ordonanțe de urgență”. „Pe de altă parte, o prezență bună la vot, care să valideze referendumul, va demonstra că poporul român vrea stat de drept, ceea de este esențial ca imagine și în mod categoric România va fi cotată mult mai bine”, a mai spus Traian Băsescu.

Colegiul Național al PMP a votat lista a 43 de candidați pentru Parlamentul European, iar cap de listă este Traian Băsescu. Toți cei care se află pe această listă sunt exclusiv membri ai PMP și ocupă funcții la nivel de partid.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării