main logo
304

Certificatul de integritate la participare în alegeri poate fi exclus

Certificatul de integritate, care a fost necesar participanților la alegerile din 24 februarie, conform sistemului electoral mixt, se propune a fi exclus.

Certificatul de integritate pentru participarea la alegeri, exclus

La audierile publice asupra proiectului de lege privind anularea sistemului electoral mixt și revenirea la cel pe liste de partid, desfășurate luni, 22 iulie, de către Comisia juridică, numiri și imunități a Parlamentului, președintele comisiei, Sergiu Litvinenco, a spus că prezența certificatului de integritate nu și-a demonstrat eficiența la alegerile parlamentare, transmite Știri.md cu referire la Ipn.md.

Potrivit lui Sergiu Litvinenco, obținerea certificatului de integritate nu a fost o mare problemă, fiecare participant a intrat în posesia lui. 

Astfel, consideră că acesta nu a avut nicio valoare. Deputatul fracțiunii PAS, Blocul ACUM, a mai spus că eliberarea acestora în cazul alegerilor locale ar fi o irosire enormă a resurselor statului, în condițiile în care Autoritatea Națională de Integritate are doar nouă angajați.

În opinia lui Mihai Corj, liderul asociației Lex Sripta, semnarea unei declarații pe propria răspunderea poate înlocui certificatele de integritate.

Reprezentantul Partidului Politic Partidul Nostru, Ilian Cașu, a declarat că necesitatea prezentării certificatului de integritate a fost o invenție a fostei guvernări, pentru a se avantaja.

Liderul Partidului Politic Democrația Acasă, Vasile Costiuc, a afirmat că solicitarea certificatului de integritate îngreunează participarea unui candidat în procesul electoral.

Într-un alt context, expertul comunității „WatchDog” Valeriu Pașa a propus revenirea la durata campaniei electorale de 60 de zile, pentru ca un participant la alegeri să aibă timp să pregătească setul de acte necesar.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării