main logo
4469

Cenușa spune când în R. Moldova ar putea apărea proteste ca în Kazahstan

Moldovenii vor protesta când li se va ajunge cuțitul la os dacă politicile guvernării galbene vor produce eșecuri în șir.

Cenușa spune când în R. Moldova ar putea apărea proteste ca în KazahstanFoto: reuters.com

Despre aceasta scrie politologul Dionis Cenușa, în contextul protestelor din Kazahstan, transmite Știri.md.

”Mă impresionează cum sunt persoane din Moldova care se expun pe situația din Kazahstan, reieșind strict din știri și încă și provoacă dezbateri politice inutile, folosind acest subiect. 

De câteva zile consult atent ce scriu experții și jurnaliști kazahi, iar despre ODKB am studiat încă de la facultate în 2002-2004. A trebuit oricum să revin la recitirea tratatelor înainte de a mă expune pe subiect. Dar nu o fac pe Facebookul moldovenesc unde din motive obiective nu există competență pe subiect sau este insuficientă. Treceți pe Twitter și urmăriți dezbateri informate acolo. 

Dacă și pot fi trase unele paralele cu Moldova, sunt necesare nuanțări. Pe scurt: Da, cetățenii trebuie să protesteze când guvernul nu livrează. Totuși, protestele din Kazahstan au la bază un ghem complex de nemulțumiri, provocate atât de guvernanța proastă (eșecuri de politici), cât și de calitatea democrației (implicațiile regimul autoritar-oligarhic). Lucrurile nu pot fi nici simplificate și nici generalizate.

Moldovenii vor protesta când li se va ajunge cuțitul la os dacă politicile guvernării galbene vor produce eșecuri în șir. Ei pot fi mânați să protesteze de partide politice sau de grupuri informale. Dar nu s-a ajuns la acest punct. Cum am scris anterior Vestul ajuta guvernarea, care promise reforme și a inițiat unele (și cu dreptul și cu stângul). În Kazahstan, e suprapunere de nemulțumire. Imaginați-vă protestele combinate cu remușcări după revolta din 2009, protestele anti-oligarhie din 2005-2006, plus nemulțumirea curentă legată de scumpirile în domeniul energetic. Deci, în Kazahstan ai această combinație la pătrat după intensitate, reieșind din dimensiune cleptocratiei și guvernării autoritare”, a scris Cenușa.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării