main logo
1975

Cenușa: Litvinenco face declarații care seamănă cu intimidarea criticilor

Politologul Dionis Cenușa a comentat declarațiile amenințătoare ale ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco, privind facturile postate pe rețelele de socializare ale demnitarilor.

Cenușa: Litvinenco face declarații de intimidarea a criticilorColaj: știri.md

Cenușa a catalogat avertismentul ministrului ca fiind ”auto-destructive” și demonstratoare de putere, transmite Știri.md.

”Declarațiile Ministrului Litvinenco adresată funcționarilor de stat care își publică facturile pentru plata gazelor naturale este extrem de problematică. Pe de o parte, suntem martorii unei încercări de a restricționa libertatea de expresie. Pe de altă parte, exponenții puterii fac aluzii că va trimite ANI-ul (inspectorii de integritate) peste funcționarii critici. 

- Acest lucru arată ca o amenințare cu folosirea ANI împotriva celor care critică guvernarea pentru situația din sectorul energetic - scumpirile prețului pentru gazele naturale. 

- Anterior reprezentanții puterii au lansat declaratii ce arătau a intimidare a ANI-ului (cazul judecătorului constituțional Domnica Manole), acum Ministrul Litvinenco face declarații care se aseamănă cu intimidarea criticilor prin intermediul ANI-ului intimidat. 

- Din partea unui reprezentant al guvernării ar fi mai adecvată exprimarea unui semn de empatie față de cetățeni, nu o trivializare sau ridiculizare a problemei prețului ridicat la gaze naturale (chiar dacă e vorba de funcționari publici nemulțumiți). Mai mult ca atât, este neclar de ce guvernanții recurg la declarații auto-destructive și demonstrații de putere cu avertizări privind utilizarea instituțiilor devastat. Cel mai potrivit răspuns se ascunde în monopolul absolut asupra puterii de care se bucură PAS în prezent. 

Ministrul trebuie să-și retragă declarația și să-și ceară scuze publice, în primul rând față de votanții PAS. Guvernarea nu poate să-și compromită agenda de reforme prin asemenea ieșiri ale unor reprezentanți ai guvernului, care lasă de înțeles că unele instituții publice pot fi utilizate ca instrumente politice. 

Minimul necesar în cazul acestui scandal este ca Ministrul să se dezică de declarație. De asemenea, cu această ocazie, societatea civilă ar putea să îi amintească guvernării că instituțiile de stat din subordinea guvernării nu pot fi intimidate (cazul lui Manole) și nici folosite în calitate de sperietori”, a declarat acesta.

Știri.md reamintește că ieri, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, i-a îndemnat pe funcționarii care publică pe Facebook facturile la gaz și se plâng pe sumele mari să fie mai atenți căci se pot trezi la ușă cu ANI și procurori.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării