main logo
1312

Cenușa, despre discursul lui Sandu la Conferința de la München

Analistul politic Dionis Cenușa atrage atenția „la câteva aspecte, unde lucrurile pot sau puteau fi îmbunătățite”, cu privire la participarea președintei, Maia Sandu, la Conferința de Securitate de la München.

Cenușa, despre discursul lui Sandu la Conferința de la MünchenColaj: știri.md

„Deși discuțiile despre combaterea corupției și reforma justiției are corelație cu domeniul securității, este regretabil faptul că Sandu nu și-a propus drept scop să discute despre problema transnistreană și soluționarea acesteia”, a declarat acesta, transmite Știri.md cu referire la unimedia.info.

„Participarea președintei Sandu la Conferința de Securitate de la München este un lucru pozitiv, care permite ca cazul Moldovei să fie popularizat. Vreau să atrag atenția la câteva aspecte, unde lucrurile pot/puteau fi îmbunătățite: Pe pagina președintelui a fost publicat un comunicat de presă prea general. 

Lipsesc discursurile rostite de către președinte, care se preconiza că trebuie să participe la cel puțin două discuții. Reieșind din importanța evenimentului, dar și contextul regional în care se află Moldova, este esențial ca Președinția să ofere publicului accesul la discursurile/declarațiile integrale ale Președintelui.

Deși discuțiile despre combaterea corupției și reforma justiției au corelație cu domeniul securității, este regretabil faptul că Sandu nu și-a propus drept scop să discute despre problema transnistreană și soluționarea acesteia. 

Adică toată atenția Conferinței a fost pe subiectul agresiunii rusești împotriva Ucrainei, iar oficialul moldovean a ales să scoată în evidență alte subiecte. Vorbim strict despre o abordare constructivă, în care Sandu putea să structureze toate ideile și inițiativele legate de reglementarea transnistreană și planul de reintegrare.

Așadar, pot fi aduse îmbunătățiri pe partea de comunicare (accesul la discursuri în timp oportun) și respectiv în legătură cu abordarea reglementării transnistrene la cele mai importante foruri dedicare securității (subiectul trebuie să fie prioritate)”, a comentat Cenușa.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a vorbit la Conferința pentru Securitate de la München despre eforturile autorităților moldovenești de combatere a corupției și despre oportunitățile de investiții oferite de țara noastră.

În cadrul vizitei, Maia Sandu a discutat cu Cancelarul Republicii Federale Germania, Olaf Scholz. „Discuțiile s-au referit la provocările de securitate din regiune, dinamica foarte bună a relațiilor moldo-germane și proiectele comune de viitor”, arată comunicatul emis de președinție. 

În marja Conferinței pentru Securitate de la München, care s-a încheiat ieri, 20 februarie, Sandu a avut mai multe întrevederi bilaterale. Șefa statului s-a întâlnit cu lideri politici, cu reprezentanți ai organizațiilor din domeniul securității și cu exponenți ai businessului.

Anterior, în contextul criticilor aduse după ce MAEIE s-a arătat nemulțumit de declarațiile viceministrul rus Rudenco făcute la Tiraspol, analistul politic Dionis Cenușa a declarat că „urmează să vedem cât de mult președinta Sandu va vorbi despre reglementarea transnistreană și relația cu Rusia”.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării