main logo
732

CEDO obligă Rusia să plătească 80.000 euro din cauza Transnistriei

Violarea dreptului la proprietate, încălcarea dreptului la un proces echitabil și detenția în condiții inumane sunt trei violări ale drepturilor omului în regiunea transnistreană pe baza cărora CEDO a decis să oblige Rusia la plata a peste 80.000 de euro către persoanele care au reclamat faptele.

CEDO obligă Rusia să plătească 80.000 euro din cauza TransnistrieiFoto: Ipn.md

Potrivit unui comunicat de presă al Promo-LEX, pe 2 iulie, CEDO a publicat trei hotărâri prin care a stabilit violarea Convenției Europene în privința reclamanților din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, inclusiv din zona de securitate. Aceste cauze au fost reprezentate în fața Înaltei Curți de la Strasbourg de avocații Asociației Promo-LEX, transmite Știri.md cu referie la IPN

Violările respective au avut loc în perioada anilor 2006-2010, în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, inclusiv în zona de securitate (satul Varnița, raionul Anenii Noi și satul Corjova, raionul Dubăsari), se precizează în comunicat.

În cauza „Antonov și alții v. Republica Moldova și Rusia”, ca urmare a detenției celor trei reclamanți în penitenciarele din regiune, Curtea a depus achitarea a câte 9750 de euro pentru prejudiciul moral cauzat și 1.500 de euro pentru costuri și cheltuieli de judecată.

În cauza „Panteleiciuc v. Republica Moldova și Rusia”, ca urmare a privării reclamantului de libertate în s. Varnița, instanța a dispus plata a 7.800 de euro pentru prejudicii morale și 1.500 de euro costuri și cheltuieli.

Într-un alt dosar de privare de libertate, cauza „Besleaga v. Republica Moldova și Rusia”, s-a dispus achitarea despăgubirilor în sumă de 9.750 de euro și 1.500 de euro pentru costuri și cheltuieli.

Potrivit comunicatului Promo-LEX, în total Federația Rusă a fost obligată să achite suma de 80550 de euro în urma celor trei decizii ale Curții Europene pentru Drepturile Omului.

Până la momentul de față, începând cu 2004, CEDO a pronunțat 25 de hotărâri pe cauzele transnistrene, cu privire la 39 de cauze. Numărul reclamanților ajunge la 1873. Suma despăgubirilor dispuse de CEDO se ridică la 5.206.659  de euro. Partea Federației Ruse spre achitare este de 4.997.359 de euro, iar a Republicii Moldova – 209.300 de euro. 

Din sumele dispuse pentru achitare, Federația Rusă a achitat numai 769.320 de euro, iar Republica Moldova – 205.300 de euro.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării