main logo
512

CEC a refuzat să înregistreze un partid în calitate de participant la referendum

Comisia Electorală Centrală (CEC) a refuzat să înregistreze Partidul „Casa Noastră - Moldova" în calitate de participant la referendumul consultativ republican, care va avea loc în aceeaşi zi cu alegerile parlamentare din 24 februarie.

CEC a refuzat să înregistreze un partid la referendumul consultativ

Potrivit agenţiei Infotag, CEC şi-a explicat decizia prin faptul că vicepreşedintele partidului, Alexandru Roşco, a transmis Comisiei documentele necesare "fără a avea atribuţiile necesare, deţinute de preşedintelui partidului, şi care trebuie delegate conform procedurii". 

De asemenea, CEC a considerat că îndemnul pe care partidul intenţionează să-l promoveze la referendum - „de a boicota" - nu corespunde legii, deoarece "nimeni nu are dreptul să influenţeze cetăţenii în ceea ce priveşte participarea sau neparticiparea la procesul electoral".

Aceasta a fost a doua şedinţă a CEC, unde a fost abordată problema înregistrării partidului, transmite Știri.md.

Anterior, membrii Comisiei nu au ajuns la un numitor comun cu privire la dreptul unui anumit partid de a îndemna boicotarea alegerilor. 

În special, a fost menţionat referendumul din 2010, când Comisia a permis participarea unor partide care au sprijinit boicotarea alegerilor.

Viitorul referendum va avea un caracter consultativ, fără efect juridic. Pentru organizarea acestuia vor fi cheltuiţi peste 10 milioane de lei. 

Alegătorului i se va cere să răspundă la două întrebări: „Sunteţi pentru reducerea numărului de deputaţi de la 101 la 61?" şi „Susţineţi posibilitatea retragerii mandatului de deputat?".

Două partide sunt înregistrate ca participanţi la referendum: Partidul Democrat şi Partidul Comuniştilor.

Decizia de desfăşurare a referendumului în ziua alegerilor a provocat un val de critici atât din partea comunităţii de experţi, care a văzut în acesta „un mecanism de menţinere a partidului de guvernământ la putere", cât şi din partea partenerilor europeni. În special, şeful Delegaţiei UE în Moldova, Peter Michalko, a menţionat că "practica de rechemare a deputaţilor este contrară standardelor democratice".

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării