main logo
997

CEC a lansat o aplicație pentru alegătorii din diasporă

Cetățenii din diasporă vor putea afla care sunt cele mai apropiate secții de votare de locul aflării sale și cât de aglomerate sunt acestea.

CEC a lansat o aplicație pentru alegătorii din diasporăDiaspora va putea ști care sunt cele mai apropiate secții de votare

Comisia Electorală Centrală (CEC) a lansat astăzi aplicația Diaspora.Votează.md, transmite Știri.md cu referire la Moldpres.

În cadrul unei conferințe de presă, președintele CEC, Alina Russu, a specificat că aplicația are menirea de a îmbunătăți comunicarea în ziua alegerilor. 

„Sperăm că acest instrument va facilita accesul cetățenilor la procesul electoral. Totodată, noua aplicație prevede modernizarea resurselor informaționale ale CEC. 

Aplicația va putea fi accesată atât de pe calculator, cât și de pe telefonul mobil și va prezenta inclusiv traseul până la secțiile de votare. Aceasta va fi disponibilă în două limbi: română și rusă”, a spus Alina Russu.

De asemenea, CEC a prezentat noua interfață care va reflecta prezența la vot în ziua alegerilor și rezultatele preliminare ale acestora. 

„Noul modul va prezenta numărul de alegători în timp real. Votanții vor fi divizați pe sectoare și sexe. Prezența la vot în circumscripțiile uninominale va putea fi văzută prin selectarea circumscripțiilor. Interfața va include și prezența la vot în diasporă și zona transnistreană. După închiderea secțiilor de votare va fi prezentat procentul de prelucrare a buletinelor atât în circumscripția națională, cât și în cele uninominale. Aplicația va putea fi accesată pe un link separat, care, din motive de securitate, va fi făcut public mai târziu”, a spus șeful Direcției Tehnologii informaționale din cadrul CEC, Alexandru Balmoș.

Aplicațiile au fost create în contextul desfășurării alegerilor parlamentare și a referendumului republican consultativ din 24 februarie. Acestea au fost realizate în cadrul proiectului „Consolidarea democrației în Moldova prin alegeri incluzive și transparente” implementat de PNUD Moldova, cu suportul financiar al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională, Ambasadei Marii Britanii la Chișinău prin intermediul „Fondului Buna Guvernare” și al Ambasadei Olandei prin programul „Matra”.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării