main logo
519

CEC: 15 donatori ai Partidului Şor vor fi verificaţi de Fisc

O decizie a Comisiei Electorale Centrale (CEC) arată că 15 persoane fizice, ce au donat sume mai mari de 75.000 de lei Partidului Şor vor fi verificaţi de Serviciului Fiscal de Stat.

CEC: 15 donatori ai Partidului Şor vor fi verificaţi de Fisc

Conform datelor prezentate într-un raport al CEC, în decursul primului semestru al anului 2018, Partidul Politic „Șor” (condus de primarul de Orhei, Ilan Şor, ce a fost condamnat de prima instanţă la 7,5 ani de închisoare în unul dintre dosarele ce vizează dispariția banilor de la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank) a primit donații ce depășesc suma de 75.000 de lei de la 15 persoane fizice, transmite Știri.md cu referire la Mold-Street.

În consecinţă Comisia Electorală Centrală a decis că "va înainta Serviciului Fiscal de Stat de pe lângă Ministerul Finanțelor un demers privind verificarea provenienței sursei de venit a donațiilor respective, cu precizarea dacă suma donată reiese din suma venitului impozabil obținut de donator în anul pentru care se face raportarea".

Drept argument sunt invocate prevederile din pct. 27 din Regulamentul privind finanțarea activității partidelor politice.

De notat că o investigaţie realizată de RISE Moldova a arătat că în prima jumătate a acestui an, 42 de persoane fizice au donat (în numerar) Partidului Şor un total de trei milioane de lei, acesta fiind "cel mai gras buget colectat de partidele extraparlamentare din donațiile persoanelor fizice".

Potrivit RISE Moldova, practic toți donatorii Partidului „Șor” – 39 din 42 – sunt angajați ai Dufremol SRL, companie cu activități duty-free care aparține familiei Șor. Alți trei sponsori importanți au indicat drept loc de muncă compania Aeroport Handling SRL, care prestează o gamă largă de servicii în Aeroportul Internațional Chișinău.

O treime din totalul donațiilor, adică 920.000 de lei, a fost asigurat de doar cinci persoane. Lider detașat în top este Ilona Șor, mama vitregă a primarului de Orhei și directoarea companiei Dufremol. Aceasta a donat 300 de mii de lei, echivalentul a circa 47 de salarii medii pe economie. Contribuția reprezintă circa 10% din totalul banilor încasați de partid de la persoane fizice.

Atât donatorii, cât şi conducerea partidului nu au comentat informaţiile din raportul CEC şi din investigaţia RISE Moldova.

Anterior unei proceduri de verificare au fost supuşi şi un grup de cinci persoane ce au donat în anul 2017, sume de 75.000 de lei Partidului Democrat. E vorba de Tudor Gonța, Constantin Ioniță, Anton Vrâncean, Rita Diacenco și Vladimir Croitor.  Comisia Electorală Centrală nu a comunicat însă cu ce s-a terminat verificarea.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării