main logo
1315

Ceban acuză CEC de fraudare: PAS conduce listele electorale

Ion Ceban susține că deține „dovezi cum CEC se pregătește de fraudarea rezultatelor alegerilor locale generale din municipiul Chișinău”.

Ceban acuză CEC de fraudare: PAS conduce listele electoraleColaj: știri.md

Edilul a declarat că PAS ține totul sub control și că guvernarea va frauda rezultatele alegerilor prin intermediul listelor electorale, transmite Știri.md.

„Pe unele liste din localitățile Chișinăului au dispărut votanții, iar în alte localități au adăugat câteva sute și mii.

Unul din mecanismele folosite de actuala guvernare în acest scop vor fi listele electorale, iar instrumentele prin care vor pune în aplicare această ilegalitate sunt Comisia Electorală Centrală (CEC) și Agenția Servicii Publice (ASP), conduse exclusiv de exponenți PAS.

Potrivit Hotărârii nr. 1157 CEC, din 4 august 2023, care face referire la datele prezentate de ASP, numărul de locuitori din Chișinău și cele 18 suburbii din componența municipiului a fost diminuat drastic în comparație cu datele de la ultimul scrutin local general. 

În Chișinău - de la 779.339 a scăzut la 665.668 sau cu 113.671 de locuitori, iar în 17 din 18 suburbii - cu aproape 16.000 de locuitori mai puțini.

În același timp, în orașul Durlești, numărul populației crește de la 19.382 la 22.194 de locuitori sau cu 2.812 persoane.

În funcție de aceste date, CEC a decis micșorarea numărului de consilieri locali în șase din cele 18 suburbii ale municipiului Chișinău:

⁃ Budești - de la 15 la 13;

⁃ Cricova - de la 23 la 17;

⁃ Cruzești - de la 11 la nouă;

⁃ Ghidighici - de la 15 la 13;

⁃ Trușeni - de la 23 la 17;

⁃ Vadul lui Vodă - de la 15 la 13. 

La Durlești a fost majorată componența Consiliului Local de la 23 la 27 de membri. 

Cel mai paradoxal lucru și care ne dă mari bănuieli că se pregătește furtul votului cetățeanului la alegerile generale locale din noiembrie este că datele cu privire la numărul de populație prezentate de ASP la CEC sunt total diferite de datele prezentate de aceeași instituție, ASP, administrațiilor publice locale de nivelul I. 

De exemplu, dacă ASP, cu referire la datele din Registrul de Stat al Populației de la 01.01.2023, prezintă CEC-ului că în comuna Ciorescu, suburbie a municipiului Chișinău, sunt 5.874 de locuitori, la solicitarea Primăriei Ciorescu, ASP prezintă un număr de 7.129 de locuitori, ATENȚIE, tot conform situației de la data de 01.01.2023.

În suburbia Vadul lui Vodă, la data de 01.01.2023 erau înregistrați 5.380 de locuitori, CEC prezintă 4.590 de cetățeni. 

La Grătiești, conform datelor CEC, la data de 1 ianuarie 2023,  ar fi 6.142 de locuitori, Biroul Național de Statistică prezintă însă Primăriei locale informația că, la începutul acestui an, în comună sunt 6.793 de locuitori.

Un alt exemplu este orașul Cricova, potrivit datelor BNS, la 01.01. 2023, în suburbie erau peste 10.400 de locuitori, pe când CEC și ASP indică că populația la Cricova ar fi la acea dată în număr de 7.995.

Toate acestea se fac pentru a frauda rezultatele alegerilor, iar numărul de consilieri este micșorat acolo unde PAS știe, conform sondajelor sale, că nu are șanse să fie votat masiv de cetățeni. 

Dar care este situația pe republică?

Atenționăm primarii să verifice listele.

Vom sesiza toate organele competente, misiunile diplomatice, instituțiile internaționale și observatorii care vor monitoriza organizarea și desfășurarea scrutinului din noiembrie”, a declarat Ceban.

Știri.md amintește că primarul general al Chișinăului, Ion Ceban, a venit cu niște declarații care pun sub semnul întrebării activitatea CEC. Edilul spune că președinta Comisiei Electorale Centrale (CEC), Angela Caraman, care este membră a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), pregătește să fraudeze alegerile locale din Capitală și a cerut demisia acesteia. 

La scurt timp, PAS a venit cu un comentariu la acuzațiile lui Ceban.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării