main logo
2017

Ce urmează după demisia lui Tănase. Scenariul care s-ar putea repeta

Alexandru Tănase continuă a fi ministru al Justiției. Mandatul acestuia va înceta doar după ce va fi îndeplinită procedura legală privind demisia sa din funcție.

Ce urmează după demisia lui Tănase. Scenariul care s-ar putea repetaCe urmează după demisia lui Tănase. Scenariul care s-ar putea repeta. Foto: TVR MOLDOVA

În dimineața zilei de ieri, 11 martie, Alexandru Tănase și-a anunțat intenția de a pleca din funcția de ministru al Justiției. O cerere de demisie în acest sens Tănase susține că va depune în zilele următoare. Cererea respectivă urmează a fi semnată de către premierul Pavel Filip, ulterior aceasta va ajunge pe masa șefului statului, Igor Dodon.

Potrivit art. 6 din Legea cu privire la Guvern,  fiecare membru al Guvernului  are dreptul de a demisiona din propria inițiativă. Același articol prevede că cererea de demisie urmează a fi prezentată prim-ministrului, cel care își va expune acordul prin semnătură. Ulterior, premierul transmite cererea respectivă șefului statului, iar acesta emite un decret privind revocarea din funcție, scrie ZdG.

Candidatul pentru funcția vacantă de ministru al Justiției urmează a fi nominalizat de către premierul Pavel Filip și propus președintelui țării spre aprobare, în conformitate cu art. 98 din Constituția R. Moldova: „În caz de remaniere guvernamentală sau de vacanţă a funcţiei, Preşedintele Republicii Moldova revocă şi numeşte, la propunerea Prim-ministrului, pe unii membri ai Guvernului”.

Până la acest moment, nici premierul Pavel Filip, nici președintele Igor Dodon nu au comentat anunțul lui Alexandru Tănase de a pleca din funcția pe care o exercită mai puțin de trei luni.

„Voi semna demisia oricărui membru al Guvernului Filip. În funcție trebuie să fie promovați oameni tehnocrați, adevărați profesioniști, nu selectați pe criterii politice. Sînt gata se semnez în fiecare zi decrete de demisie a demnitarilor din această guvernare”, declara Igor Dodon la 20 aprilie 2017, după ce a semnat decretul privind revocarea lui Eduard Grama din funcția de ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare, care a depus o cerere de demisie fiind vizat într-un dosar de corupție.

Ulterior, Igor Dodon a semnat cererile de demisie ale miniștrilor liberali, care au renunțat la funcții odată cu trecerea Partidului Liberal în opoziție. La 21 decembrie 2017, Igor Dodon a semnat demisia a șase membri ai Guvernului Filip, după ce Vlad Plahotniuc a anunțat remaniere guvernamentală. Cei șase au fost înlocuiți cu Alexandru Tănase la Ministerul Justiției, Svetlana Cebotari la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Liviu Volconovici la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Tudor Ulianovschi la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Chiril Gaburici la Ministerul Economiei și Infrastructurii, Cristina Lesnic în funcția de vicepremier pentru Reintergrare și Iurie Leancă în funcția de vicepremier pentru Integrare Europeană. Pe motiv că Igor Dodon a refuzat în mod repetat să semneze decretele privind numirea acestora în funcții, Curtea Constituțională a constatat circumstanțe care justifică interimatul funcției de președinte al R. Moldova. Drept urmare, Andrian Candu a preluat funcția șef al statului pentru câteva ore și a semnat decretele respective. Un asemenea scenariu a fost pus în practică și anterior, când a fost numit în funcție actualul ministru al Apărării, Eugen Sturza.

În cazul în care Igor Dodon va refuza în mod repetat noua candidatură propusă de Pavel Filip pentru fotoliul de ministru al Justiției, ar putea fi repetat același scenariu.

La acest subiect: 

Tănase și-a anunțat demisia din funcția de ministru al Justiției

Prima reacție a PDM după demisia anunțată de Tănase

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării