main logo
1090

Ce spune Radu Marian despre interconectarea energetică R.Moldova-România

Deputatul PAS, Radu Marian, a declarat în cadrul emisiunii „Secretele Puterii”, de la Jurnal TV, că interconectarea energetică a Republicii Moldova cu România ar putea fi efectuată în următoarele luni.

Ce spune Radu Marian despre interconectarea energetică R.Moldova-RomâniaFoto: știri.md

„Nu este dificil, acest caz este o dovadă clară că guvernele precedente au comis o crimă, în sens figurat, pentru că de 30 de ani au tolerat această dependență (energetică față de Transnistria).

Este absolut inadmisibil ca în 30 de ani să nu poți construi o linie, iar aceasta este o dovadă a intereselor meschine și corupte care au fost până acum.

Nu este greu, iar aceasta este prioritatea zero, dacă vreți este cumva icoana pe care noi, autoritățile centrale, trebuie s-o ținem în față și să accelerăm la maxim.

Nu pot să dau acum un termen, dar știu că deja a fost licitația, s-au înscris zece companii, urmează să fie aleasă una, mi-i greu să spun în cât timp, ar trebui să vină și Ministerul Infrastructurii cu anumite clarificări, dar vorbim de 12 luni, poate și mai rapid”, a menționat Radu Marian, transmite Știri.md cu referire la jurnal.md.

De cealaltă parte, membrul Platformei DA, Alexandru Slusari, susține că nu trebuie de așteptat prea mult, iar alternativa conectării energetice cu Ucraina ar fi mai oportună.

„Eu consider că noi nu putem aștepta în raport cu Transnistria când se va întâmpla acest lucru.

in punctul meu de vedere, R.Moldova dispune de mai multe pârghii economice care pot fi aplicate atât în raport cu Transnistria, cât și cu Federația Rusă. Eu pledez pentru altă paradigmă de negocieri.

În virtutea etniei mele, eu înțeleg un pic mentalitatea din partea Federației Ruse. Noi n-o să fim respectați niciodată până când n-o să existe respect față de noi.

Sub acest aspect, să-mi fie iertată această chestie, da, acolo locuiesc jumătate de milion de oameni, dintre care o parte au cetățenia R.Moldova. Dar toată această perioadă eu îmi puneam două întrebări.

Care este relația și contribuția lor cu ceea ce se întâmplă în R.Moldova, în afară de acel vot, deseori rușinos, care a fost adus cu autobuze marfare.

Și doi la mână: dar de ce din contul celor care sunt în partea dreaptă a Nistrului? Este foarte important ca noi să schimbăm modelul negocierilor, mai ales în cazul comerțului extern, noi avem cea mai puternică pârghie în raport cu Transnistria în acest sens.

Ca alternativă, trebuie de analizat ... și eu mă bucur că iată au fost acum discuția dintre Ucraina și R.Moldova despre reîntoarcerea Ucrainei, cu care noi avem multe probleme, apropo, invazia importului, Nistrul, dar iată sub aspectul energetic, aceasta ar fi alternativa mai rapidă decât conexiunea cu România”, a declarat Slusari.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării