main logo
2018

Ce spune Procuratura Generală despre dosarul lui Plahotniuc din Elveția

Procuratura infirmă declaraţiile ministrului afacerilor interne cu privire la tăinuirea unor solicitări, venite de la organele de drept din Elveţia, precum şi tergiversarea răspunsului din partea Procuraturii către partea elveţiană.

Ce spune Procuratura Generală despre dosarul lui Plahotniuc din Elveția

În acest context, Procuratura face următoarele precizări:

1.  La data de 3 iunie 2019, Procuratura Generală a recepţionat, prin intermediul Ministerului Justiţiei al Republicii Moldova, o scrisoare prin care autorităţile elveţiene informau, sub clauza expresă a păstrării confidenţialităţii, că ar deţine informaţii referitor la unele tranzacţii suspecte în care ar fi implicate unele persoane publice din Republica Moldova şi oameni de afaceri, solicitând procurorilor să comunice instituţiilor de drept din Elveţia dacă au nevoie de mai multe informaţii pentru a le investiga. A doua zi, Procuratura Generală a Republicii Molodova a răspuns autorităţilor din Elveţia că este gata să coopereze la investigarea acetor tranzacţii.

2. Ulterior, pe 18 iunie curent, Procuratura Generală a recepţionat a doua scrisoare de la organele de drept din Elveţia, prin care au fost prezentate unele informaţii suplimentare.

2.  Procuratura Generală a expediat neîntârziat respectiva informaţie Procuraturii Anticorupţie, fiind dispusă începerea acţiunilor pe marginea acestui demers. 

3.    Procuratura Anticorupţie a autorizat la judecătorul de instrucţie ridicarea informaţiei bancare de la instituţiile financiare din Elveţia,  a pregătit cererea de comisie rogatorie către autorităţile de drept din Elveţia, iar la această etapă toate documentele sunt în proces de traducere.

4.    Imediat ce va fi tradus, setul de acte va fi expediat autorităţilor elveţiene, conform demersului şi, cu respectarea termenului în care au fost solicitate de către autorităţile competente ale Elveţiei.

Știri.md amintește că MAI a intrat în posesia scrisorii autorităților elvețiene privind intenția de a transmite informații ce țin de Plahotniuc.

"Un caz extrem de grav. Scrisoarea autorităților elvețiene a fost transmisă prin intermediul ex-procurorului general, Eduard Harunjen, la Procuratura Anticorupție către Adriana Bețișor....Solicit demararea imediată a unei anchete interne și penale în cadrul Procuraturii Generale care să aibă ca subiect această tăinuire. Vinovații trebuie să răspundă. ", a declarat ministru de interne, Andrei Năstase.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării