main logo
1686

Ce spun experții despre decizia Guvernului de a cere stare de urgență

Decizia Guvernului de a cere instituirea stării de urgență este privită diferit de către unii experți. În timp ce unii susțin că ar fi o procedură administrativă normală, alții atrag atenția la ușurința cu care se face acest lucru, fiind de părere că poate fi creat un precedent periculos.

Ce spun experții despre decizia Guvernului de a cere stare de urgențăFoto: agora.md

„Asta este o procedură administrativă. Este necesară din cauza că Gazprom a limitat volumul de gaze. Ne permite câteva chestii: - gestionarea operativă de Comisia situații excepționale; - bronarea gazoductelor și procurarea gazelor în alte țări de către trader-ul de stat Energocom; - măsuri extreme: dacă scade presiunea în rețele – deconectarea gazelor pentru întreprinderi (fabrici/uzine)”, susține expertul în energetică Sergiu Tofilat, transmite Știri.md cu referire la agora.md.

O altă părere are fostul secretar de stat al Ministerului Justiției, Nicolae Eșanu, care califică propunerea autorităților de a institui stare de urgență drept una „discutabilă”, susținând că ar exista o altă soluție decât aceasta.

„Am văzut declarația despre intenția de a declara stare de urgență. Acest lucru se face aparent cu un singur scop – pentru a permite alocarea unor sume de bani pentru achiziționarea gazelor. Cred că această decizie este cel puțin discutabilă”, este de părere Nicolae Eșanu.

„Notez, premierul ne comunică că măsurile excepționale sunt doar o soluție tehnică pentru a achiziționa volumul necesar de gaze până la sfârșitul zilei, fapt ce vine în contradicție cu esența stării de urgență conform Legii 212”, a scris Fadei Nagacevschi pe pagina sa de Facebook.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării