main logo
360

Ce spun deputații despre prima sesiune parlamentară

Deputaţii din majoritatea parlamentară recunosc că au avut aşteptări mult mai mari de la prima sesiune parlamentară, dar, totodată, subliniază măsurile întreprinse pentru îmbunătăţirea situaţiei din ţară.

Ce spun deputații despre prima sesiune parlamentarăFoto: știri.md

Potrivit agenţiei Infotag, în cadrul unor dezbateri publice deputatul din Fracţiunea Partidului Socialiştilor, Grigore Novac, a menţionat că "a luat prea mult timp formarea organelor de lucru ale Parlamentului, transmite Știri.md.

"Pe parcursul sesiunii ordinare, dar şi în sesiunea extraordinară, s-au reuşit lucruri importante. Desigur, deputaţii şi-au dorit mai mult, însă până la urmă nu este o competiţie pentru cantitate, ci accentul se pune pe calitatea proiectelor promovate", a spus Novac. 

Vicepreşedintele Parlamentului Alexandru Slusari a relatat că "a spus că, evident, societatea şi-a dorit mai mult"

"Dar totuşi în două luni noi nu putem să nu recunoaştem că în societate s-a schimbat atmosfera. Frica aceasta cu care au trăit, mai ales ultimii trei ani, oamenii, a dispărut. Totodată, în două luni a fost rezolvată problema deblocării asistenţei financiare externe", a spus Slusari.

Potrivit lui, de asemenea, în proporţie de 90% a fost realizat acel acord temporar al majorităţii, care a fost semnat pe 8 iunie. 

"Consider că, pentru aceste două luni, activitatea, reieşind din moştenirea şi modul în care noi am preluat guvernarea, rezultatele sunt relativ bune", a spus Slusari.

Deputatul din Fracţiunea Partidului Democrat, Vladimir Cebotari, a declarat că din afara guvernării lucrurile sunt văzute un pic altfel.

"Noi vedem haos, noi vedem lipsa unui program foarte clar care să fie îndreptat pe abordarea şi soluţionarea problemelor cetăţenilor. Noi vedem nepotism, aşa cum Moldova nu a mai văzut - demiteri de profesionişti şi angajarea în funcţii a cumetrilor, a soţilor, rudelor, fraţilor, surorilor şi aşa mai departe. 

Am văzut ce înseamnă pentru guvernare depolitizarea Curţii Constituţionale. Exact pe acelaşi exemplu s-au produs toate schimbările şi în Guvern, şi în oricare alte instituţii. Totodată, creştere de tarife, preţuri. O să vedem ce inflaţie o să avem", a menţionat deputatul.

Directorului executiv ADEPT, Igor Boţan, a comunicat că aşteptările de la actuala guvernare sunt foarte mari şi e important ca, în opinia publică, să nu se contureze ideea că actualii guvernanţi sunt la fel ca precedenţii. 

El a menţionat că cei de la guvernare trebuie să înţeleagă că simpatiile vor trece către opoziţie, de aceea calitatea guvernării va conta foarte mult. 

"Într-o stare de normalitate, cu o economie bine pusă la punct, din inerţie, această economie poate să funcţioneze o jumătate de an. Cei de la guvernare spun că situaţia economică-socială este rezultatul acţiunilor pre-electorale ale Partidului Democrat Noua guvernare, după ce a intrat în aceste procese de revizuire, anchetare şi investigare, caută posibilitatea să formeze un program pozitiv, în baza căruia să poată guverna în continuare", a spus expertul.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării