main logo
7911

CC: Abrogarea legii miliardului de PSRM-ȘOR este neconstituțională

Curtea Constituțională (CC) a anulat legea votată de PSRM-ȘOR cu privire la abrogarea legii miliardului, normă juridică prin care banii jefuiți din sistemul bancar urmau să fie întorși din contul cetățenilor, prin Bugetul de Stat.

CC: Abrogarea legii miliardului de PSRM-ȘOR este neconstituționalăFoto: știri.md

Decizia a fost pronunțată cu puțin timp în urmă de magistrații Curții Constituționale, transmite Știri.md.

Potrivit autorilor sesizării la CC, Andrian Candu și Vladimir Cebotari, anularea pretinsei legi a miliardului va duce la efecte catastrofale asupra economiei și stabilității financiare a statului, devalorizând leul și provocând creșterea inflației.

Potrivit lui Candu, această lege va compromite grav relațiile cu FMI, va genera instabilitate financiară de proporții, inflație, devalorizarea leului și sărăcie, având un impact tragic asupra bugetului de stat. 

Amintim că în data de 16 decembrie, Parlamentul a votat anularea datoriei publice, formată în urma fraudei bancare şi pusă pe spatele cetățenilor. 

Un proiect de lege în acest sens, propus de deputații socialiști, a fost aprobat în două lecturi cu voturile deputaților PSRM și celor de la Platforma "Pentru Moldova". 

Anterior, Fondul Monetar Internațional a criticat dur legile votate de Parlament, la încheierea sesiunii, inclusiv cea care anulează așa-numită "lege a miliardului". 

Reprezentantul permanent al instituției în Moldova, Rodgers Chawani, a declarat, printr-un comunicat de presă, că implementarea acestor iniţiative legislative ameninţă serios stabilitatea macroenomică şi financiară a țării noastre. 

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării