main logo
9900

CC a respins sesizarea PAS privind autodizolvarea Parlamentului

Curtea Constituțională (CC) a declarat inadmisibilă sesizarea PAS privind posibilitatea de autodizolvare a Parlamentului.

CC a respins sesizarea PAS privind autodizolvarea ParlamentuluiFoto: știri.md

Anunțul a fost făcut de președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, transmite Știri.md.

În cadrul unui briefing de presă, Manole a menționat că CC a dat deja un răspuns la această întrebare încă prin hotărârea sa cu nr. 31 din 10 noiembrie 1997. 

"Dizolvarea Parlamentului R. Moldova înainte de expirarea termenului de 4 ani este posibilă numai în condițiile prevăzute în art.85 din Constituția Republicii Moldova. 

De fapt, prin această hotărâre, Curtea a pus in aplicare regula în care textele clare nu trebuie interpretate. Articolul 85 prevede 2 cazuri clare: imposibilitatea formării guvernului și blocarea procedurii de adoptare a legilor timp de 3 luni. 

CC a subliniat că nu poate proceda la interpretarea unor articole din Consituție, atunci când Consituția conține într-un alt articol răspunsul la problema ridicată într-o sesizare”, a declarat Domnica Manole.

Potrivit ei, atât articolul 85 din Constituție, cât și hotărârea Curții din noiembrie 1997 conțin soluția pentru cauza respectivă și această soluție nu cunoaște excepții și nu pretinde interpretări.

Curtea Constituțională a subliniat că, potrivit prevederilor, atribuția dizolvării Parlamentului îi revine exclusiv președintelui țării, pe care o poate exercita doar în condițiile și conform procedurilor prevăzute în legea supremă. În consecință, Curtea a decis să declare inadmisibilă sesizarea.

Citește și: PAS sesizează CC privind dizolvarea Parlamentului cu votul a 2/3 din deputați

Abonează-te la Știri.md pe Telegram pentru a afla rapid noutățile: https://t.me/stirimd

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării