main logo
1022

Câți bani a donat mama vitregă a lui Ilan Șor pentru partid

RISE Moldova a mers la sediul Comisiei Electorale Centrale și a analizat și listele persoanelor care au susținut financiar partidele extraparlamentare cu cele mai mari șanse de a accede în următorul legislativ, potrivit sondajelor din ultima vreme.

Câți bani a donat mama vitregă a lui Ilan Șor pentru partid

De departe cel mai gras buget colectat de partidele extraparlamentare din donațiile persoanelor fizice este cel al Partidului „Șor”, condus de actualul primar de Orhei, Ilan Șor, condamnat în primă instanță în dosarul „Furtul miliardului”, transmite Știri.md cu referire la rise.md.

„Șor” a avut puțini donatori în prima jumătate a anului 2018, în schimb extrem de generoși. Astfel, doar 42 de persoane fizice i-au asigurat partidului un total de 3 milioane de lei.

Practic toți donatorii Partidului „Șor” — 39 din 42 — sunt angajați ai Dufremol SRL, companie cu activități duty-free care aparține familiei Șor. Alți trei sponsori importanți au indicat drept loc de muncă compania Aeroport Handling SRL, care prestează o gamă largă de servicii în Aeroportul Internațional Chișinău.

O treime din totalul donațiilor, adică 920 de mii de lei, a fost asigurat de doar cinci persoane.

Lider detașat în top este Ilona Șor, mama vitregă a primarului de Orhei și directoarea companiei Dufremol. Aceasta a donat 300 de mii de lei, echivalentul a circa 47 de salarii medii pe economie. Contribuția reprezintă circa 10% din totalul banilor încasați de partid de la persoane fizice.

Analiza viramentelor făcute în favoarea Partidului „Șor” arată că cea mai mică donație depășește valoarea a trei salarii medii pe economie. Or, cei mai „săraci” sponsori ai formațiunii, Tatiana Cocina, Maria Popșoi și Ala Gricalovscaia, toate trei angajate ale Dufremol, au donat câte 20 de mii de lei.

Pentru că au fost extrem de generoși și au vărsat în pușculița partidului sume peste limita legală de 75.000 de lei, 15 din cei 42 de donatori ai Partidului „Șor” vor trebui să explice fiscului proveniența banilor.

La finele lunii octombrie i-am expediat Ilonei Șor o solicitare în scris, întrebând-o despre așteptările pe care le are de la partidul pe care l-a finanțat generos, dar și cum a reușit să-i convingă pe mai mulți angajați ai Dufremol să-i urmeze exemplul. Până la publicarea acestui text n-am primit niciun răspuns.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării