main logo
598

Câte milioane vor fi cheltuite pentru referendumul din 24 februarie

Pentru desfăşurarea referendumului în ziua alegerilor vor fi necesare peste 10 milioane de lei.

Câte milioane vor fi cheltuite pentru referendumul din 24 februarie

Potrivit agenţiei Infotag, Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat vineri devizul de cheltuieli pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului republican consultativ din 24 februarie 2019, potrivit căruia, plebiscitul va costa 10,6 milioane de lei, transmite Știri.md.

Membrii Comisiei au aprobat documentul prin decizie unanimă.

Preşedinta CEC, Alina Russu, a spus că suma este una „echilibrată", menţionând că „banii vor fi cheltuiţi pentru buletine de vot, procese-verbale, acte de constatare, legitimaţii, formulare pentru birourile electorale ale secţiilor de votare, etichete de securizare şi alte materiale electorale".

Iniţiativa de desfăşurare a referendumului a venit din partea Partidului Democrat, care propune cetăţenilor să răspundă în ziua alegerilor parlamentare la întrebări referitoare la reducerea numărului de deputaţi de la 101 la 61 şi la posibilitatea revocării mandatului de deputat.

Deşi în 2014 Curtea Constituţională a declarat ilegală organizarea unui referendum în ziua alegerilor, majoritatea parlamentară a făcut modificările necesare la Codul electoral.

Plebiscitul va fi de ordin consultativ şi nu are nicio forţă juridică.

Desfăşurarea referendumului în ziua alegerilor a provocat un val de critici atât din partea comunităţii de experţi, care a văzut în plebiscit „un mecanism pentru menţinerea partidului de guvernământ la putere", şi cât din partea partenerilor europeni, în special, a şefului Delegaţiei Uniunii Europene în Moldova, Peter Michalko, care a menţionat că "introducerea practicii de revocare a deputaţilor contravine standardelor democratice".

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării