main logo
1878

Câte milioane de lei vor primi judecătorii scoși din dosarul Laundromat

Magistrații repuși în funcție de Consiliul Superior al Magistraturii, după ce au fost scoși de sub urmărire penală în dosarul „Laundromat” vor primi câte o compensație de peste un milion de lei fiecare.

Câte milioane de lei vor primi judecătorii scoși din dosarul LaundromatFoto: știri.md

Solicitați de Cotidianul.md, reprezentanții CSM au declarat că nu pot oferi suma exactă pe care o va încasa fiecare judecător, întrucât aceasta urmează să fie calculată de către angajații instanțelor în cadrul cărora au fost restabiliți magistrații, transmite Știri.md. 

Un calcul simplu, însă arată că un salariu mediu al unui judecător, în valoare de 21 de mii de lei, înmulțit la 4 ani, obținem suma de 1.008.000 de lei.

Potrivit reprezentanților CSM, banii oferiți magistraților repuși în funcție vor fi alocați din bugetul judecătoriilor.

Însă dacă instanțele nu vor dispune de resursele financiare, acestea trebuie să vină cu un demers la CSM, instituție care la rândul ei va sesiza în acest sens Ministerul Finanțelor.

În cadrul ședinței din data de 27 octombrie, Consiliul Superior al Magistraturii a decis restabilirea în funcție a magistraților Sergiu Lebediuc, Serghei Popovici, Iurie Hârbu și Garri Bivol. Aceștia urmează să revină la Judecătoriile Chișinău, Comrat și Telenești. De asemenea, CSM l-a restabilit în funcția de președinte al Curții de Apel Comrat pe Serghei Gubenco.

De asemenea, CSM a aprobat achitarea salariilor judecătorilor pentru perioada în care au fost suspendați din funcții.

Aceste lucruri au fost poisibile, după ce 13 din cei 15 judecători, care figurau în dosarul „Laundromat” au fost scoși de sub urmărire penală.

Decizia a fost luată luna trecută de Procuratura Anticorupție, dar n-a fost făcută publică. Șeful interimar al Procuraturii Anticorupție, Serghei Gavajuc, a declarat pentru Cotidianul.md că acuzarea a decis acest lucru, după ce a constatat lipsa elementelor unei infracțiuni.

Acum patru ani, 15 magistrați au fost reținuți, pentru că ar fi emis hotărâri ilegale în dosarul spălării a aproape 20 de miliarde de dolari prin intermediul judecătoriilor moldovenești.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării