main logo
4269

Cât de bogați sunt candidații electorali în comparație cu un om de rând

Statistica nu reflectă în totalitate realitatea socială, dar contrastul dintre cei mai bogați candidați – Renato Usatîi, Andrei Năstase sau Tudor Ulianovschi și un moldovean de rând este evident. Media este trasă în jos de alți candidați, care spun că trăiesc doar din salarii și donații.

Cât de bogați sunt candidații electorali în comparație cu un om de rândImagine simbol

Europa Liberă a analizat averile declarate ale candidaților la șefia statului în comparație cu bunăstarea unui moldovean de rând, transmite Știri.md.

Datele Biroului Național de Statistică (BNS) pentru anul 2023 arată că majoritatea moldovenilor (peste 52%) trăiesc din salariu, valoarea medie a căruia a fost de 12.000 lei pe lună, adică 144.000 pe an. Alți aproape 21% își duc traiul din prestații sociale (în mare parte din pensii, valoare media a căreia a fost de 3.500 de lei), 13% - din activități pe cont propriu (de exemplu, afaceri), iar 11% mai sunt dependenți de transferuri din străinătate. Făcând o medie, anul trecut, venitul unui moldovean a fost de 4.900 de lei.

Majoritatea candidaților și partenerii lor, de asemenea, sunt salariați. Cel mai mare salariu l-a declarat Tudor Ulianovschi. El a câștigat 220.000 de dolari canadieni (2,8 milioane de lei) de la o companie canadiană de energie solară. El a mai primit remunerări pentru servicii juridice și alocații, în valoare totală de peste 700.000 lei. În total – peste 3,5 milioane de lei, adică de 24 de ori mai mult decât un salariu mediu din R. Moldova.

Venituri mari a avut și familia lui Andrei Năstase. Salariul lui și al soției de la o companie germană plus indemnizațiile pentru creșterea copilului au adus familiei aproape 2,4 milioane de lei.

Victoria Furtună a câștigat în total, din două salarii, de la procuratură și o firmă, și mai multe alocații din R. Moldova și România aproape 650.000 de lei.

Citește continuarea pe moldova.europalibera.org.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării