main logo
3147

Casa de lux a Tatianei Avasiloaie: A obținut anularea actului ANI

Magistratul Judecătoriei Chișinău Tatiana Avasiloaie a obținut în instanță anularea actului Autorității Naționale de Integritate (ANI) prin care a fost constatată în anul 2021 o diferență substanțială de peste un milion de lei între venituri și avere. Hotărârea motivată a Judecătoriei Criuleni, sediul central, a fost publicată la începutul lunii aprilie 2024.

Casa de lux a Tatianei Avasiloaie: A obținut anularea actului ANIColaj: Zdg.md

Ulterior, reprezentanții ANI au atacat decizia la Curtea de Apel Chișinău, iar inspectorul de integritate Virgiliu Bardă, cel care a emis actul de constatare în privința magistratei, și-a anunțat demisia pe data de 1 august 2022. Se presupune că acesta s-ar fi confruntat cu unele presiuni, transmite Știri.md cu referire la zdg.md.

Potrivit magistratului Judecătoriei Criuleni Alexandru Motricală, cel care a decis să anuleze actul de constatare al ANI prin care a fost stabilită diferența de 1,33 de milioane de lei între veniturile și averea Tatianei Avasiloaie, a apreciat ca fiind „eronate” argumentele ANI precum că actul administrativ a fost emis cu respectarea termenilor.

Acesta susține că din materialele dosarului administrativ nu se atestă faptul prelungirii termenului de procedură, respectiv, elementul formal - termenul procedurii administrative, se constată a fi încălcat, deoarece depășește termenul maxim prevăzut de 90 de zile. 

Totodată, reprezentanții ANI consideră nefondate declarațiile avocatei Tatianei Avasiloaie precum că neexaminarea sesizării în termen de 30 de zile înseamnă respingerea sesizării de către ANI. Ei menționează că această lipsă a limitării în timp se explică prin acordarea de către legiuitor a posibilității de a efectua toate procedurile, de a solicita și obține toate informațiile. 

În fața instanței, Tatiana Avasiloaie a declarat că apartamentul său de peste 150 de metri pătrați a fost cumpărat în anul 2016 și vândut în 2020, iar beneficiarul lui final ar fi fost partenerul ei de viață din acea perioadă. De asemenea, ea a recunoscut că apartamentul a fost înregistrat pe numele Tatianei Șevciuc, o doctoriță din stânga Nistrului. 

Iar femeia din stânga Nistrului le-a comunicat reprezentanților ANI că nu a avut venituri pentru a procura acest imobil și a precizat anterior că, de fapt, beneficiara finală a apartamentului a fost mama magistratei.

Citiți întreaga investigație aici.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării